stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tajni dokumenti: Kdor ne zmore ubijati, ta ni komunist!

Deli na:
Tajni dokumenti: Kdor ne zmore ubijati, ta ni komunist!

V Sloveniji je več kot 500 evidentiranih grobišč, kamor so komunisti po vojni zmetali pomorjene vojne ujetnike in civiliste. - Foto: Primož Lavre

„Pri likvidacijah preizkušamo ljudi, ker je to eden najboljših načinov, ki je na razpolago. Njihova odločnost, revolucionarnost, brezkompromisnost, bes do sovražnika; to se tu najbolj pokaže,“ je zapisano v dokumentu, ki ga je v beograjskem arhivu našel preiskovalec Nemanja Dević.

Počasi in zanesljivo se odpirajo tudi arhivi v Beogradu. Tega se bojijo nekdanji partijci, saj prihajajo na dan vedno novi zločini. Enega od dokumentov je našel Nemanja Dević, govori pa o revolucionarnem terorju in zločinih komunističnmih oblasti po letu 1944, poroča srbski Blic.

Takole je zapisano o likvidacijah ideoloških nasprotnikov v komunikaciji med komunisti:

„Iz priloženega spiska Ozne je razvidno, koliko smo jih likvidirali. Še več bi jih morali. Pri likvidacijah, ki bi morale biti tajne, smo delali napake, toda zdaj jih še boljše organiziramo. (…) Likvidacije izvaja bataljon. Pri likvidacijah preizkušamo ljudi, ker je to eden najboljših načinov, ki je na razpolago. Njihova odločnost, revolucionarnost, brezkompromisnost, bes do sovražnika; to se tu najbolj pokaže. Kdor ne zmore ubiti sovražnika, ta je težko oziroma sploh ne more biti komunist.“

Dević je za Blic dejal, da so ti dokumenti najboljši odgovor tistim, ki preiskovalcem komunističnih zločinov očitajo revizionizem. Omenjeno pismo je eno od vrste dokumentov, ki kažejo, da je komunistična partija zahtevala, da se likvidacije izvajajo brezpogojno. V bistvu nisi mogel biti član partije, če nisi bil pripravljen za partijo ubijati, ne da bi kaj vprašal, je še dejal Dević.