zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Svoboda" govora: Turški minister si je premislil in dal zapleniti intervju, ki ga je dal za Deutsche Welle

Deli na:
"Svoboda" govora: Turški minister si je premislil in dal zapleniti intervju, ki ga je dal za Deutsche Welle

Foto: Getty Images

Nemški radijski, televizijski in spletni medij Deutsche Welle (DW) je po sporu s Turčijo zaradi zaplembe intervjuja vložil tožbo na sodišču v Ankari. V začetku septembra je prišlo do ostrega besednega dvoboja med DW in turškim ministrstvom za mladino in šport zaradi zaplembe pogovora s turškim ministrom za mladino in šport.

V tožbi DW zahteva izročitev zaplenjenega videoposnetka intervjuja s turškim ministrom za mladino in šport Akifom Cagatayem Kilicem, piše DW na svoji spletni strani.

Intervju novinarja Michela Friedmana s Cagatayem Kilicem za oddajo Conflict Zone, ki je potekal v Ankari 5. septembra, je turško ministrstvo po snemanju zaseglo, saj naj bi si minister po intervjuju premislil in prepovedal objavo posnetkov. Vprašanja, ki so jih vnaprej poslali ministrstvu, so se med drugim nanašala na čistke po poskusu državnega udara, svobodo medijev in pravice žensk.

Ministrstvo je ignoriralo tako prvi rok za vrnitev posnetkov, ki ga je DW določil za dan po zaplembi posnetka, kot tudi drugi rok, ki so ga postavili odvetniki nemškega medija. DW je zdaj v Ankari vložil tožbo proti ministrstvu.

Generalni direktor DW Peter Limbourg je obsodil dejanje turških oblasti in dejal, da to ni več povezano s pravno državo ali demokracijo in da zdaj zahtevajo takojšnjo vrnitev posnetka po pravni poti.

Predsednik sveta za radiodifuzijo DW Karl Jüsten podpira Lumbourga, zaskrbljen pa je, da je DW prisiljen ubrati pravno pot. "Ne moremo sprejeti, kaj se dogaja v Turčiji na področju svobode medijev. Od DW se zahteva, da se ljudi v državi obsežno in objektivno informira in posreduje stališča Nemčije naprej," je še dodal.

Nemški medij je v sporu v začetku septembra podprla tudi nemška vlada. Tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert je takrat dejal, da je svoboda medijev visoko cenjena dobrina, o kateri se ni mogoče pogajati.

Conflict Zone je ena izmed bolj provokativnih angleško govorečih političnih oddaj DW, ki pogosto vzbuja mednarodno pozornost, še piše DW na svoji spletni strani.