stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švicarji odločno: Muslimanski učenec se mora rokovati z učiteljico!

Deli na:
Švicarji odločno: Muslimanski učenec se mora rokovati z učiteljico!

Foto: Swiss Info

Šola v kantonu Basel je zavrnila pritožbo muslimanskega najstnika, ki se iz verskih zadržkov ni želel rokovati z učiteljico – Rokovanje z učitelji je del stoletne tradicije, ki se ji zaradi muslimanov ne bomo odrekli, pravi Monica Gschwind, vodja kantonskega izobraževalnega oddelka

Švica očitno postaja zastavonoša razvitih držav v boju proti vse bolj nasilni islamizaciji Evrope. V kantonu Basel (dežela) z glavnim mestom Liestal so zavrnili pritožbo muslimanskega šolarja, ki se iz verskih razlogov ni želel rokovati z učiteljico. Gre za enega od dveh najstniških muslimanov, ki sta letos v Therwilu povzročila ogorčenje. Dejala sta, da rokovanje z učiteljico ni v skladu z njuno vero, ki prepoveduje kakršenkoli fizični stik s pripadnikom nasprotnega spola, razen če niso v sorodu, poroča švicarska i6zdaja portala Local.

Najprej so skušali najti kompromis, da bi se izognili diskriminaciji žensk. Fanta sta bila oproščena rokovanja z vsemi učitelji, ne glede na spol. A to je samo še bolj podžgalo svobodoljubne Švicarje (Švica je na lestvici osebne in ekonomske svobode najviše uvrščena evropska država), ki so v kompromisu prepoznali žalitev švicarske kulture. Rokovanje z učitelji je del stoletne tradicije.

Izobraževalne oblasti v kantonu so se zato odločile, da se učenci morajo rokovati z učitelji ali pa tvegajo plačilo kazni v višini 5.000 švicarskih frankov (4.500 evrov). Odločitev so obrazložili, da je enakost spolov pomembnejša od verske svobode (ugovor vesti).

Po tej odločitvi je starejši izmed bratov prenehal s šolanjem, mlajši (15 let) pa je izzival naprej in se v novem šolskem letu spet ni želel rokovati z učiteljico. Pritožil se je, a šola je njegovo pritožbo gladko zavrnila.

Odločitev šole je pozdravila Monica Gschwind, vodja kantonskega izobraževalnega oddelka, češ da je rokovanje z učitelji globoko zakoreninjeno v švicarski družbi in kulturi. To je del stoletne tradicije, ki se ji Švicarji zaradi muslimanov ne bodo odrekli.

»Zadeva je za mene jasna: stisk roke je uveljavljen pozdrav, in to brez ´če´ ali ´toda´,« je povedala Gschwindova.

Po izbruhu afere je pod vprašajem tudi švicarsko državljanstvo muslimanske družine.