reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svet obsoja "grozljiv zločin" v mošeji na Sinaju

Deli na:
Svet obsoja "grozljiv zločin" v mošeji na Sinaju

Foto: Twitter

Mednarodna skupnost je obsodila krvav napad na mošejo na Sinaju na severu Egipta, v katerem je bilo ubitih najmanj 235 ljudi, najmanj 109 pa ranjenih.

Svetovni voditelji so napad označili za grozljiv in strahopeten zločin ter sporočili, da so v mislih pri družinah in bližnjih umrlih.

Po poročanju egiptovskih medijev so napadalci okoli mošeje al Ravda, ki leži kakih 40 kilometrov zahodno od mesta al Ariš na severu Sinajskega polotoka, podstavili eksplozivna telesa in jih sprožili, ko so verniki začeli po končanih petkovih molitvah zapuščati prizorišče. Nato so začeli po vernikih še streljati. V napadu naj bi po nekaterih navedbah sodelovalo več kot 20 zamaskiranih oborožencev z avtomatskimi puškami. Več napadalcev naj bi bilo kasneje ubitih v spopadih z varnostnimi silami. Odgovornosti za napad v mošeji, znanem zbirališču sufijev, ni prevzel še nihče.

Vodja arabske lige, ki ima sedež v Kairu, Ahmed Abdul Gheit je obsodil "grozljiv zločin", ki po njegovem ponovno dokazuje, da je islam nedolžen, problematične pa so skrajne teroristične ideologije, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zgrožena je tudi predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope Stella Kyriakides. "Trdno moramo stati skupaj proti grožnji terorizma, ki ne pozna meja in okrepiti naše napore, da se spopademo s tem nesmiselnim nasiljem," je dejala. Ob tem je dodala, da izraža sožalje vsem bližnjim tistih, ki so v napadu izgubili življenje, so sporočili iz Strasbourga.

EU je Egiptu ob napadu izrekla podporo. "Evropejci žalujemo z vami ... Evropske institucije bomo v boju proti terorizmu na strani egiptovskih oblasti in ljudstva," je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. "Nihče ne bi smel biti ubit zaradi svoje vere, nobenega svetega kraja ne bi smela oskruniti nasilje in terorizem," je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Dejanja barbarstva in sovraštva v imenu boga so dejanja proti bogu samemu," pa je o napadu na Twitterju zapisal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.


Odzvalo se je tudi več evropskih voditeljev. Britanska premierka Theresa May je preko Twitterja sporočila, da je zgrožena in da je bilo to zlobno in strahopetno dejanje.

Napad je obsodil tudi turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu ter ranjenim zaželel hitro okrevanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je egiptovskemu kolegu Abdelu Fatahu al Sisiju že izrazil sožalje, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ob tem je Putin dodal, da je Rusija pripravljena okrepiti sodelovanje z Egiptom na področju boja proti mednarodnim terorističnim silam.

"Svet ne more več tolerirati terorizma, teroriste moramo poraziti z vojsko in diskreditirati njihovo skrajno ideologijo, na kateri temelji njihov obstoj," je tvitnil ameriški predsednik Donald Trump. "Grozen in strahopeten teroristični napad na nedolžne in nemočne vernike," je še zapisal.

Papež Frančišek pa je napad na mošejo označil za objestno in okrutno dejanje. "Njegova svetost se pridružuje vsem ljudem dobre volje v upanju, da se bodo srca, ki so otrdela od sovraštva, odpovedala nasilju, ki povzroča tolikšno trpljenje, ter šla po poti miru," se še sporočili iz Vatikana.

Svoje sožalje sta med drugim sporočila še avstrijski mandatar za sestavo vlade Sebastian Kurz in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

pariške mestne oblasti pa so na Twitterju sporočile, da se bo znameniti Eifflov stolp francoski prestolnici v spomin na žrtve napada v Egiptu opolnoči zavil v temo.