hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svet ima dovolj Severne Koreje

Deli na:
Svet ima dovolj Severne Koreje

Foto: KNCA

Severna Koreja je izstrelila raketo, ki jo je po navedbah ameriške vojske kmalu po izstrelitvi razneslo.

Svetovalec za nacionalno varnost ameriškega predsednika, general Herbert Raymond McMaster, je potrdil, da kitajsko vodstvo tesno sodeluje z ZDA, da bi rešili jedrsko vprašanje Severne Koreje. Po njegovih besedah obstaja mednarodno strinjanje glede tega, da se sedanje "grozeče obnašanje" Severne Koreje ne more nadaljevati.

"Mislim, da sedaj obstaja mednarodno strinjanje, ki vključuje Kitajce in kitajsko vodstvo, da se sedanje stanje ne more nadaljevati," je v pogovoru za ameriško televizijo ABC dejal McMaster, ki se trenutno mudi v Afganistanu.

Severna Koreja je davi izstrelila raketo, ki jo je po navedbah ameriške vojske kmalu po izstrelitvi razneslo. McMaster je ob tem opozoril, da je Peking, sicer ključni zaveznik Severne Koreje, zaskrbljen zaradi ravnanja Pjongjanga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik Donald Trump je dal jasno vedeti, da režimu v Pjongjangu, ki naj bi imel jedrsko orožje, ne bo dovolil, da ogroža ZDA in njene zaveznice v regiji, je še poudaril McMaster.



ZDA skupaj z regionalnimi zavezniki in partnerji, vključno s kitajskim vodstvom, preučuje različne možnosti, ki bi jih lahko uporabili, če bi "severnokorejski režim zavrnil jedrsko razorožitev", je še dejal general.

Ameriški podpredsednik Mike Pence, ki je ob začetku azijske turneje včeraj prispel v Južno Korejo, je izstrelitev rakete Severne Koreje obsodil in jo označil za provokacijo.

"Davišnja provokacija Severne Koreje je zgolj zadnje opozorilo glede tveganja, s katerim se vsak od vas sooča vsak dan," je dejal ob praznovanju velike noči na večerji z vojaki v ameriškem vojaškem oporišču Yongsan.

Namen Penceovega obiska, ki poteka v senci povečanih napetosti med ZDA in Severno Korejo zaradi jedrske in raketne grožnje slednje, je izraziti ameriško solidarnost z južnokorejsko zaveznico.