zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedskega ministra odnesle povezave z islamističnimi in ultranacionalističnimi skupinami

Deli na:
Švedskega ministra odnesle povezave z islamističnimi in ultranacionalističnimi skupinami

Foto: Getty Images

Švedski premier Stefan Löfven je včeraj javnost obvestil o odstopu ministra za stanovanja Mehmeta Kaplana, potem ko so mediji razkrili njegove povezave z islamističnimi in ultranacionalističnimi skupinami.

Kot je dejal socialdemokratski premier, v Turčiji rojeni Kaplan sredi razprav o njegovih povezavah z "zunanjimi verskimi in političnimi organizacijami ni sposoben izvajati ministrskih dolžnosti", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kaplana je s položaja dokončno odneslo nedeljsko poročanje časnika Svenska Dagbladet, ki je objavil niz njegovih izjav iz leta 2009, ko je bil poslanec. V njih je med drugim izraelsko ravnanje s Palestinci primerjal z ravnanjem z Judi v Nemčiji v 30. letih minulega stoletja.

Sporni minister je sicer že prejšnji teden polnil naslovnice švedskih medijev. Ti so objavili fotografije Kaplana na neki večerji leta 2015, ki se je je udeležil tudi vodja švedskega krila turškega ultranacionalističnega gibanja Sivi volkovi.

Oba sta sicer dejala, da nista vedela, kdo vse bo povabljen na omenjeno večerjo. A premier je v odzivu poudaril, da je vsak minister sam odgovoren za to, v kakšnih krogih ga vidijo.

Kaplan se je pod plazom kritik znašel tudi zaradi preteklih srečanj s člani islamistične organizacije Milli Gorus, ki ima korenine v Turčiji. Nekateri kritiki so ga označevali tudi za antisemita.

V Löfvenovo vlado so 44-letnega Kaplana predlagali njegovi Zeleni, manjši član vladne koalicije. Sam je poudaril, da zavrača vse oblike ekstremizma, poudaril pa tudi, da njegov odstop ne potrjuje medijskih poročil o domnevnih povezavah.

Resor, ki ga je Kaplan vodil od leta 2014, ko je vajeti države prevzela Löfvenova vlada, si bosta razdelila dva druga ministra, je medtem še pojasnil švedski premier.