Ivanka Trump Odkrito.si

Quincy Jones v postelji z Ivanko Trump?

Matijaš Jotić Svet24.si

FOTO: Starši pogrešajo 14-letnika: odšel od ...

Kristjan Gričnik Svet24.si

Je to trenutno najbolj popularen moški v ...

izsiljevanje, ponaredki Svet24.si

Je moja žena res na pornografskem posnetku? Kdo ...

Gigi Hadid Najstnica.si

'Vintage' sestri Hadid

peter prevc, Mina Lavtižar Njena.si

To je o nosečnosti povedal Peter Prevc

SEVE IN MILAN Njena.si

Milan slavil zmago na sodišču, Severine ni bilo ...

Svet

Švedska je na robu vojnega stanja zaradi spodletele politike priseljevanja

Deli na:
Švedska je na robu vojnega stanja zaradi spodletele politike priseljevanja

Foto: Reuters

Švedska je pred desetletji slovela kot mirna, bogata država. A zaradi spodletele politike priseljevanja so ti časi nepreklicno mimo.

Letošnji januar je bil na Švedskem še posebej nasilen. 63-letni moški je bil v Stockholmu ubit zaradi eksplozije ročne bombe, ki je ležala na ulici, nizozemskega študenta je zadel naboj, izstreljen med strelskim obračunom v piceriji v Uppsali.

Do napada z ročno bombo je prišlo tudi v pretežno s priseljenci poseljenem predmestje Götheborga. Napadalci so z ročno bombo napadli tudi policijsko postajo v Malmöju, piše švedska novinarka Paulina Neuding v britanski reviji The Spectator.

Ročne bombe kot nova švedska »moda«

Švedi so se na silovit porast nasilja (napadi z ročnimi bombami, strelski obračuni …) že skoraj otopelo sprijaznili. Za Švedsko so postali v zadnjem času značilnost ravno napadi z ročnimi bombami, ki so jih pritihotapili iz držav nekdanje Jugoslavije. Cena za eno ročno bombo je dobrih sto evrov.

Pripadniki tolp, ki so krive za nasilje, so večinoma priseljenci in potomci priseljencev. Te tolpe so posledica spodletele politike priseljevanja in integracije priseljencev v švedsko družbo.

Prestrašeni reševalci, gasilci in policisti

V četrti, kjer živijo večinoma priseljenci, si reševalna vozila zaradi nasilja ne upajo priti brez policijskega spremstva. Podobno je z gasilci. Lani novembra so v Uppsali eni od tako imenovanih no-go četrtih zažgali 50 avtomobilov. Gasilci so prišli šele po treh urah, in sicer v spremstvu policistov, oboroženih z avtomatskimi puškami. V Malmöju poštarji nekaj časa niso prinašali pošte v nevarne četrti.

A švedski politiki – tako tisti v vladi kot v opoziciji - se pred tem večinoma zatiskajo oči. Švedska se zaradi politike odprtih vrat do sprejemanja beguncev in migrantov ponosno predstavljala kot humanitarna velesila in upanje za ves demokratični svet.

Vojska na ulicah?

Ko je pred kratkim predsednik vlade, socialdemokrat Stefan Löfven namignil na možnost, da bi na ulice v nevarnih soseskah poslal vojsko, je zaradi burnih odzivov hitro umaknil ta predlog.

A vprašanje je, koliko časa se bodo švedski politiki še lahko izogibali zanje občutljivi temi. Nasilje namreč trka že na vrata bogatih, s Švedi poseljenih sosesk. V zadnjih tedni so bili namreč otroci v bogatem predmestju Stockholma žrtve zakrinkanih pripadnikov tolp, ki so se v bogate soseske pripeljali iz priseljeniških sosesk.