kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svarijo, da se Severna Koreja pripravlja na nov jedrski poskus

Deli na:
Svarijo, da se Severna Koreja pripravlja na nov jedrski poskus

Severnokorejski vojak na meji z Južno Korejo. - Foto: Reuters

Satelitski posnetki kažejo, da je severnokorejsko izstrelišče Pungje Ri pripravljeno na nov jedrski poskus, je sporočil think tank 38 North s sedežem v ZDA.

Kot so pojasnili, je glede na sredine posnetke na poligonu zelo aktivno, ljudje se zbirajo tudi v komandnem središču. Južnokorejska vojska na območju sicer ni zabeležila nič neobičajnega.

"Doslej ni bilo nobenih neobičajnih aktivnosti," je za južnokorejsko tiskovno agencijo Yonhap zatrdil tiskovni predstavnik generalštaba južnokorejske vojske.

Pungje Ri je podzemno izstrelišče na severovzhodu Severne Koreje, država pa tam jedrske poskuse izvaja od leta 2006. Nazadnje so povečano aktivnost na območju zabeležili septembra lani, tik preden je Pjongjang izvedel peti jedrski poskus.

Nekateri domnevajo, da bi severnokorejski režim lahko nov, šesti jedrski poskus, izvedel v soboto, ko v Severni Koreji praznujejo dan sonca, s katerim se spominjajo 105. obletnice rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga. Pjongjang je tuje novinarje že opozoril, naj se pripravijo na "velik in pomemben dogodek".



Severna Koreja je letos že izvedla več raketnih poskusov, zadnjega 5. aprila, ko je balistična raketa padla v morje ob vzhodni obali države. Zadnji jedrski poskus pa je država izvedla 9. septembra lani.

Pjongjang naj bi jedrski poskus izvedel v protest proti politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ni izključil vojaškega posredovanja, s katerim bi Pjongjang prisilil k opustitvi jedrskega programa.

Trump je pred dnevi tvitnil: "Severna Koreja rine v težave. Če se Kitajska odloči, da bo pomagala, bo to odlično. Če ne, bomo to težavo rešili brez nje. ZDA." Kitajski predsednik Xi Jinping se je sicer v telefonskem pogovoru s Trumpom znova zavzel za mirno rešitev jedrske krize.

Trump pa je v sredo na novinarski konferenci pohvalil Peking, ker je prekinil enega redkih virov financiranja Severne Koreje iz tujine, ko je ta teden zavrnil severnokorejske ladje s premogom, namenjenim na Kitajsko. Kitajska je sicer že v februarja ustavila uvoz severnokorejskega premoga do konca leta. Analitiki ocenjujejo, da bi ta ukrep lahko ohromil severnokorejsko gospodarstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.