900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sultan pri papežu: Frančišek sprejel Erdogana

Deli na:
Sultan pri papežu: Frančišek sprejel Erdogana

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes v Vatikanu prvič na avdienci sprejel turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. V ospredju približno uro trajajočega srečanja naj bi bilo vprašanje statusa Jeruzalema. Ob obisku Erdogana, ki se bo v Rimu sešel tudi z italijanskim političnim vrhom, veljajo močno poostreni varnostni ukrepi.

Gre za prvi uradni obisk turškega predsednika ali premierja od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Turčijo in Svetim sedežem leta 1960. V središču pogovorov naj bi bil status Jeruzalema, potem ko so ZDA konec lanskega leta priznale Jeruzalem za prestolnico Izraela.

Poleg tega naj bi Frančišek in Erdogan govorila o odnosih med Turčijo in Vatikanom, razmerah v Siriji, boju proti terorizmu ter po napovedih urada turškega predsednika tudi o ksenofobiji in islamofobiji.

Srečanje je trajalo nekoliko manj kot uro, kar naj bi bilo za avdienco pri papežu neobičajno dolgo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


V odnosih med Vatikanom in Turčijo je bilo v zadnjih letih nekaj napetosti. Leta 2016 je Frančišek razjezil Ankaro, ker je med obiskom v Armeniji množične poboje Armencev pred 100 leti na območju današnje Turčije označil za genocid.

Frančišek in Erdogan sta se sešla že leta 2014, ko je bil papež prvi gost turškega predsednika v novi predsedniški palači. Tedaj je Frančišek izpostavil velik pomen verske svobode.

Po uradnem obisku v Vatikanu se bo Erdogan danes v Rimu sešel z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello ter italijanskim premierjem Paolom Gentilonijem.

Ob Erdoganovem obisku je pričakovati proteste, zato v Rimu veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Za varnost bo v večnem mestu, kamor bo Erdogan prispel v nedeljo zvečer, skrbelo 3500 vojakov in policistov, v središču Rima pa v času obiska ne bodo dovoljena zborovanja.