cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Streljanje v Bruslju: štirje policisti ranjeni, en napadalec ubit

Deli na:
Streljanje v Bruslju: štirje policisti ranjeni, en napadalec ubit

Foto: Getty Images

Protiteroristična operacija, ki so jo danes sprožili v eni od bruseljskih četrti, se nadaljuje. Kot so zvečer sporočile belgijske oblasti, so policisti med akcijo ubili napadalca, ki je nanje streljal s puško kalašnikov. Ranjeni so bili štirje policisti, med njimi tudi francoska policistka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za zdaj še vedno ni znano, koliko je napadalcev. Kot so dejali na novinarski konferenci, je šlo "za eno ali več oseb", ki so začele streljati na policiste, takoj ko so ti odprli vrata v stanovanje. Identiteto ubitega še ugotavljajo.

Belgijski premier Charles Michel je pojasnil, da so na policiste streljali med rutinsko operacijo. Potrdil je, da so dogodki povezani s terorističnimi napadi v Parizu 13. novembra lani, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi.

Belgijski pravosodni minister Koen Geens pa je na novinarski konferenci povedal, da je bila med ranjenimi tudi francoska policistka, ki je sodelovala v skupni preiskovalni skupini belgijskih in francoskih tožilstev. Utrpela je lažje poškodbe.

Dva od štirih ranjenih policistov so že izpustili iz bolnišnice, dva pa ostajata v oskrbi.

Premier Michel je napovedal, da se bo v sredo zaradi dogajanja sestal belgijski svet za nacionalno varnost. Za sredo zjutraj je napovedana tudi novinarska konferenca tožilstva.

Incident je izbruhnil v južni bruseljski soseski Forest. Po poročanju belgijskih medijev naj bi napadalec na policiste streljal z avtomatsko puško, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zvečer pojasnili na belgijskem tožilstvu, so bili ranjeni štirje in ne le trije policisti, kot so sprva poročali. Trije so bili namreč ranjeni v uvodni raciji v neki nepremičnini, četrti pa kasneje, ko je bilo že mobiliziranih več policistov.

Napadalci v Parizu, skrajni islamisti, ki naj bi bili povezani z džihadisti Islamske države, naj bi namreč imeli več povezav s posamezniki, ki bivajo v Bruslju. Policija pa si vse odtlej prizadeva, da bi jih čim več razkrila.

Kasneje je na območju stekla obsežna policijska akcija. Več cest so zaprli, nad območjem pa je krožil policijski helikopter.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je pojasnil, da je v akciji poleg belgijske sodelovala tudi francoska policija in da so bili tudi francoski policisti tarča streljanja, poroča AFP, a dodaja, da Francozov med ranjenimi naj ne bi bilo.

Neimenovani vir v francoski policiji pa je za AFP povedal, da tarča današnjih racij ni bil Salah Abdeslam, eden glavnih osumljencev za novembrske napade v Parizu, kot se je čez dan ugibalo v več medijih.