mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Stimulacijski zakon

Deli na:

Ameriški predsednik Barack Obama se je v torek vrnil v Denver, kjer je lani poleti sprejel nominacijo demokratske stranke, in s podpisom 787 milijard dolarjev vrednega zakona o gospodarski stimulaciji potrdil svojo prvo pomembno politično zmago.

Ameriški predsednik Barack Obama se je v torek vrnil v Denver, kjer je lani poleti sprejel nominacijo demokratske stranke, in s podpisom 787 milijard dolarjev vrednega zakona o gospodarski stimulaciji potrdil svojo prvo pomembno politično zmago.

Stimulacijski zakon naj bi v dveh letih ustvaril ali zaščitil okrog 3,5 milijona delovnih mest z milijardami dolarjev pomoči zveznim državam, da jim ne bo potrebno odpuščati in krčiti nujno potrebnih služb in programov. Stopnja brezposelnosti v ZDA se je povzpela na 7,6 odstotka in je najvišja v zadnjih 16 letih.

Zakon prinaša več vlaganj v šolstvo, zdravstvo, alternativne vire energije, infrastrukturo. Prinaša pomoč brezposelnim v obliki podpore za brezposelnost in revežem v obliki bonov za hrano. Prinaša tudi davčne olajšave po 400 dolarjev za posameznika in olajšave za nakup novih hiš in stanovanj ter avtomobilov. Olajšav bodo deležna tudi podjetja.

Obama je zakon podpisal na slovesnosti v denverskem muzeju narave in znanosti, s čimer naj bi se poudarila "zelena" usmerjenost investicij v bolj čisto in varčno energij. S tem bi zmanjšali izpuste toplogrednih plinov v ozračje.

Obama je zakon podpisal še pred iztekom prvega meseca vladavine, potem ko so ga komentatorji v Washingtonu zadnja dva tedna že razglašali za politično mrtvega, skupaj z zakonom. Tako kot v času predsedniške kampanje jih je tudi tokrat presenetil in s podporo treh ključnih republikancev v senatu dobil zakon, ki je vreden toliko, kot je sprva načrtoval.

Obama je v Denverju dejal, da zakon ne bo nemudoma pomenil konca vseh gospodarskih težav, vendar pa je nujno potreben, ker daje temelje za dolgoročno trajno gospodarsko rast in za začetek oživljanja gospodarstva. Danes bo imel nov govor, tokrat v Arizoni, kjer bo predstavil podrobnosti vladnega programa za boj proti finančni krizi oz. natančneje o delu, ki predvideva porabo najmanj 50 milijard dolarjev za zajezitev propadanja hipotek.

Stimulacijski zakon je bil sprejet brez podpore republikancev, ki upajo, da okrevanja ne bo vsaj do kongresnih volitev jeseni 2010. V primeru, da bo gospodarstvo začelo občutno okrevati pred tem, so si verjetno zapravili možnosti za prevzem večine, v nasprotnem primeru pa so se jim možnosti povečale.

Zakon prinaša tudi krepko povečanje proračunskega primanjkljaja. Obama bo svoj prvi proračun za leto 2010, ki se začne letos oktobra predstavil 26. februarja. Analitiki ocenjujejo, da se bo primanjkljaj povzpel na rekordnih 1500 milijard dolarjev, kar je trikrat več kot lani.