pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Število žrtev bombnega napada v Bagdadu naraslo na najmanj 250

Deli na:
Število žrtev bombnega napada v Bagdadu naraslo na najmanj 250

Foto: Twitter

Število žrtev nedeljskega uničujočega napada na priljubljeno nakupovalno četrt v Bagdadu je danes naraslo na najmanj 250, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Pod ruševinami so namreč našli še več mrtvih, ki so podlegli poškodbam, so danes sporočili iz iraškega ministrstva za zdravje.

Napad je bil najbolj smrtonosen napad v Bagdadu letos. Eksplozija, ki je odjeknila pred zoro v nedeljo, ko je veliko ljudi nakupovalo v času pričakovanja konca muslimanskega postnega meseca ramazana, je popolnoma uničila več poslopij in trgovin, ki jih je zajel ogenj. Požganih je bilo tudi več vozil. Gasilci so se še po 12 urah ponekod borili z ognjenimi zublji.

Odgovornost za napad je prevzela skupina Islamska država (IS), v sporočilu je zatrdila, da ga je izvedel Iračan v okviru "varnostnih operacij IS". Tarča so bili pripadniki šiitske manjšine, ki jo ima ta sunitska skupina za krivoverce in pogosto izvaja napade nanje v Bagdadu in drugod.

Iraški premier Hajder al Abadi je, ko je obiskal prizorišče napada, razglasil tridnevno žalovanje. Obljubil je tudi, da bo kaznoval krivce za napad in odredil spremembe varnostnih ukrepov v Bagdadu. Notranji minister Mohamed Gaban je po napadu zaradi pomanjkljivega varnostnega sistema v državi ponudil odstop, a ga al Abadi še ni sprejel.

Gaban je namreč ocenil, da so nadzorne točke, s katerimi si vlada prizadeva za večjo varnost mesta, popolnoma neučinkovite, saj so napadalci uspešno šli čeznje. Poudaril je tudi, da je varnostni sistem v osnovi pomanjkljiv in da ne more prevzeti odgovornosti za prelivanje krvi ali zmedo v varnostnem sistemu, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.