gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Steve Jobs je spremenil naš pogled na svet

Deli na:
Steve Jobs je spremenil naš pogled na svet

Foto: Reuters

Po smrti legendarnega soustanovitelja in dolgoletnega prvega moža tehnološkega velikana Apple Steva Jobsa se vrstijo odzivi. Ljubitelji Applovih izdelkov po vsem svetu žalujejo, spoštovanje do velikega inovatorja pa izražajo tudi svetovni voditelji ter njegovi največji tekmeci.

Tim Cook, ki je na mestu izvršnega direktorja pred približno mesecem dni nasledil Jobsa, je v sporočilu zaposlenim Jobsa označil kot "vizionarja in kreativnega genija". "Svet je izgubil čudovitega človeka," ki je bil svojim sodelavcem "drag prijatelj in navdihujoč mentor", je zapisal Cook. "Steve za sabo zapušča podjetje, ki ga je lahko zgradil le on, in njegov duh bo za vedno temelj Appla," še navaja elektronsko sporočilo.

Soustanovitelj Appla Steve Wozniak je za CNN povedal, da ga je novica o smrti Jobsa "osupnila". "Sem nekako ohromljen, ne morem zbrati misli, ne morem početi stvari," je dejal. "To je podobno kot smrt Johna Lennona ali Johna F. Kennedyja... ne vem, koga še, morda Martina Lutherja Kinga," je menil. "Vsi vedo, kaj je naredil, koliko življenja je prinesel na svet. Zagotovo je daleč, daleč presegel svoje cilje," je o nekdanjem sodelavcu še menil Wozniak.
 
Na novico o smrti Jobsa se je odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama. "Steve je bil eden največjih ameriških inovatorjev - dovolj pogumen, da je mislil drugače, dovolj drzen, da je verjel, da lahko spremeni svet, in dovolj nadarjen, da je to tudi storil." Obama je zapisal še, da je Jobs spremenil način, na katerega ljudje vidimo svet, kot morda največji poklon njegovemu uspehu pa je izpostavil dejstvo, da je novica o njegovi smrti velik del sveta obšla s pomočjo naprav, ki jih je sam izumil.
 
Legendarnega Jobsa so globoko spoštovali tudi njegovi tekmeci. "Steve in jaz sva se prvič srečala pred skoraj 30 leti in sva bila kolega, tekmeca in prijatelja skoraj več kot pol življenja," je sporočil predsednik Microsofta Bill Gates. "Svet redko vidi nekoga, ki ima tako globok vpliv, kot ga je imel Steve. Njegove posledice bodo čutile številne generacije."
 
Da je s smrtjo Jobsa digitalna doba izgubila "vodilno luč", meni prvi mož japonskega proizvajalca elektronike Sony Howard Stringer. "A Stevova inovativnost in kreativnost bosta navdihovala sanjače in mislece prihodnjih generacij," je menil. Izvršni direktor Nokie Stephen Elop pa je prepričan, da se bo svet Jobsa spominjal po nagnjenosti k preprostosti in eleganci.
 
Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung je v izjavi Jobsa označil kot človeka "inovativnega duha", ki se ga bo svet vedno spominjal. Jobs "je predstavil vrsto revolucionarnih sprememb v industriji informacijske tehnologije", so poudarili v Samsungu. Tajvanski Acer pa je Jobsa označil za osebo z vizijo, inovativnostjo in sposobnostjo vodenja. Smrt Jobsa je "velika izguba za Apple in celotno industrijo".
 
"Steve, hvala, da si mi bil mentor in prijatelj," pa je zapisal ustanovitelj priljubljenega spletnega omrežja Facebook Mark Zuckerberg. "Hvala, da si pokazal, da lahko tisto, kar ustvariš, spremeni svet."
 
Smrt Steva Jobsa sicer danes odmeva po poslovnem svetu, med politiki, predvsem pa med oboževalci Applovih izdelkov. Ti žalujejo na spletu, obenem pa se po vsem svetu srečujejo pred Applovimi trgovinami, prinašajo rože, prižigajo sveče ter žalna sporočila izpisujejo na svojih iphonih in ipadih. V povezavi z njegovo smrtjo uporabljajo izraz "isad". Zbrali so se tudi pred domom Steva Jobsa v Palo Altu.
 
Jobsova družina je sicer sporočila, da je Jobs umrl mirno, obdan z družinskimi člani. "V javnem življenju je bil Steve poznan kot vizionar, v zasebnem življenju je cenil družino. Zahvaljujemo se vsem, ki so delili svoje dobre želje in molitve v letih Stevove bolezni; tistim, ki bi želeli izraziti poklon in spomine, bo na voljo posebna spletna stran," so napisali. Obenem pa so zaprosili za spoštovanje zasebnosti v tem težkem času.
 
Steve Jobs je umrl v sredo, star 56 let. Zadnja leta se je boril z rakom, presadili so mu tudi jetra. Kakšen je uraden vzrok njegove smrti, še ni znano.