favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Steve Bannon se podaja "v boj za Trumpa proti njegovim nasprotnikom"

Deli na:
Steve Bannon se podaja "v boj za Trumpa proti njegovim nasprotnikom"

V politiki so naključja zelo redka, če sploh so. In v trenutnih razmerah ni naključen niti Bannonov "klepet " z novinarjem. - Foto: Profimedia

Odstavljeni politični strateg Bele hiše Steve Bannon zatrjuje, da bo še naprej stal za predsednikom Donaldom Trumpom.

"Zapuščam Belo hišo in se podajam v boj za Trumpa proti njegovim nasprotnikom - na Kapitolskem griču, v medijih in v korporativni Ameriki," je dejal v petek po vrnitvi v spletni medij Breitbart News.

Kot je še povedal v svojih prvih javnih izjavah po petkovi odslovitvi iz Bele hiše, se vrača na svoje prejšnje delovno mesto urednika Breitbart News in naj bi v petek zvečer že vodil uredniški sestanek, navaja francoska tiskovna agencija AFP. "Spet imam v rokah orožje," je dejal.

"Populistično-nacionalistično gibanje je danes postalo mnogo močnejše," je sporočil glavni urednik te desničarske spletne strani Alex Marlow.

Odhod Bannona, ki je igral pomembno vlogo pri zmagi Trumpa na ameriških predsedniških volitvah, je zadnji v vrsti kadrovskih menjav v Beli hiši pod predsedovanjem Trumpa. Uradno so v petek sporočili le, da sta se šef kabineta Bele hiše John Kelly in Bannon "strinjala, da bo danes Stevov zadnji dan".



Že od imenovanja Kellyja za šefa kabineta so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa krožile govorice, da bo Bannon moral oditi iz Bele hiše. 63-letnik je v Beli hiši zastopal desno nacionalistično strujo in skupaj s Stephenom Millerjem veljal za arhitekta Trumpove strategije Najprej Amerika. Obtoževali so ga antisemitizma in kritizirali zaradi stališč o belski prevladi.

Trumpovo predsednikovanje je od samega začetka po prisegi 20. januarja v znamenju kaosa, ki pa še ni bil nikoli tako velik, kot je sedaj zaradi Trumpovega odziva na tragične nemire v Charlottesvillu konec preteklega tedna. Tam je skrajni desničar do smrti povozil 32-letno žensko, Trump pa je krivdo za nasilje pripisal tako neonacistom kot njihovim nasprotnikom.

Na Trumpa so se vsule kritike z vseh strani, razen s strani skrajne desnice, ki ga hvali za pogum. Bannon je v pogovoru za revijo American Prospect, za katerega je potem trdil, da ni bil za objavo, skrajno desnico označil za klovne, obenem pa je izrazil zadovoljstvo nad prepirom okrog odstranjevanja spomenikov rasistični konfederaciji, ki naj bi politično pomagal Trumpu.

Kaplja čez rob pa naj bi bila po poročanju televizije CNN to, da je Bannon javno nasprotoval uradni politiki ZDA do Severne Koreje okrog njenega jedrskega in raketnega programa.