Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srečanje Kaiserja z Erjavcem je razjezilo koroške politike

Deli na:
Srečanje Kaiserja z Erjavcem je razjezilo koroške politike

Foto: Bobo

Zunanji minister Karl Erjavec je včeraj v Ljubljani sprejel deželnega glavarja avstrijske Koroške Petra Kaiserja, s katerim sta govorila o vprašanju vpisa slovenske narodne skupnosti v osnutek nove koroške ustave. Zavzela sta se za nadaljevanje dialoga ter pozvala k odgovorni in konstruktivni politični razpravi.

Erjavec in Kaiser sta se strinjala, da je bil v času mandata Koroške koalicije za prihodnost pod vodstvom deželnega glavarja Kaiserja s pomočjo stalnega dialoga s predstavniki slovenske narodne skupnosti dosežen pomemben napredek pri izboljšanju njihovega položaja na avstrijskem Koroškem, kot tudi opazna okrepitev obojestranskega spoštovanja, strpnosti in sprejemanja, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Slovenski zunanji minister in koroški deželni glavar podpirata prizadevanja za priznanje kulturne in jezikovne raznolikosti na avstrijskem Koroškem, ki izhajajo iz zgodovinske prisotnosti Slovencev na tem območju. Prva jasna in nesporna omemba slovenske narodne skupnosti v koroški deželni ustavi je zaradi tega tudi zgodovinski korak k sobivanju med slovensko in nemško govorečimi prebivalkami in prebivalci avstrijske Koroške, so na MZZ zapisali v sporočilu za javnost.

Izrazila sta razumevanje za zaskrbljenost predstavnikov slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, ki menijo, da bi navedba nemškega jezika kot deželnega jezika v predlogu ustave lahko privedla k restriktivni razlagi manjšinskih pravic. Zato podpirata nadaljevanje dialoga in pozivata k odgovorni in konstruktivni politični razpravi. Zgolj tako bo mogoče najti konstruktivno rešitev, ki bo odražala legitimna pričakovanja slovenske narodne skupnosti in hkrati omogočila politični konsenz na avstrijskem Koroškem, poudarjajo na MZZ.



Erjavec je pozdravil odločenost državnega glavarja Kaiserja, da bi v okviru prihodnjega postopka parlamentarne razprave in sprejemanja koroške deželne ustave iskali še natančnejšo formulacijo.

Erjavec in Kaiser sta poudarila, da je treba narediti vse, da bi se izognili škodi, ki bi lahko nastala za Avstrijo, avstrijsko Koroško, Slovenijo in celotno prebivalstvo na avstrijskem Koroškem, katerega del je tudi slovenska narodna skupnost.

Kaiser je priložnost izkoristil tudi za to, da je zunanjega ministra opozoril na želje in potrebe nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji, so še sporočili z MZZ.

Srečanje Kaiserja z Erjavcem je med nekaterimi opozicijskimi politiki avstrijske Koroške že naletelo na negativne odzive. Predstavnik svobodnjakov v deželnem zboru Gernot Darmann je tako ocenil, da gre za Kaiserjev "raport" Erjavcu in da deželni glavar klečeplazi pred Slovenijo. Gerhard Köfer iz stranke Team Kärtner pa je dejal, da Pandorine skrinjice, ki jo je odprl vodja ljudske stranke avstrijske Koroške Christian Benger ne bo več moč zapreti.