reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbski predsednik Nikolić: V Srebrenici ni bilo genocida

Deli na:

Novi srbski predsednik Tomislav Nikolić je izjavil, da v Srebrenici ni bilo genocida. "V Srebrenici ni bilo genocida. V Srebrenici je bil velik zločin, ki so ga zagrešili nekateri pripadniki srbskega naroda, ki jih je treba najti, privesti pred sodišče in kaznovati," je dejal Nikolić v pogovoru za črnogorsko javno televizijo.

Na vprašanje, ali bo sprejel povabilo muftija Muamera Zurkorlića na obisk v Srebrenico in "obsodil genocid", je Nikolić odgovoril, da se to najverjetneje ne bo zgodilo, ker je to storil že njegov predhodnik. "Če je bil predsednik Srbije Boris Tadić v Srebrenici in obsodil zločin, če je skupščina Srbije obsodila zločin v Srbiji, zakaj bi jaz to vprašanje stalno pogreval," je dejal. Dodal je, da je genocid na sodišču težko dokazljiv.

Nikolić glede odnosa s svojim nekdanjim strankarskim šefom Vojislavom Šešljem pravi, da vodje Srbske radikalne stranke sploh ne omenja. "On mi je delal krivico in izrekel veliko slabih stvari o meni. Žalil me je, kolikor je mogel, jaz pa sem samo molčal. Vse sem prenašal. Danes sem jaz predsednik Srbije, njegova stranka pa je pod (parlamentarnim) pragom," je še dejal Nikolić po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Sile bosanskih Srbov so leta 1995 v Srebrenici pobile več kot 8000 Bošnjakov. Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je pokol označilo za genocid.