mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbski policisti in vojaki so se pridružili protestnikom proti Vučiću

Deli na:
Srbski policisti in vojaki so se pridružili protestnikom proti Vučiću

Foto: Profimedia

Protestom "proti diktaturi" večinoma mladih in študentov v Srbiji so se pridružili člani sindikatov policije in vojske ter javnih uslužbencev.

Protestnikom v srbski prestolnici Beograd, ki zaradi zmage srbskega premierja Aleksandra Vučića na nedeljskih predsedniških volitvah in razmer v državi protestirajo že šesti dan zapored, so se včeraj pridružili tudi člani sindikatov policije in vojske ter javnih uslužbencev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Protestom "proti diktaturi" večinoma mladih in študentov, ki so v vseh večjih mestih po Srbiji potekali tudi v petek zvečer, so sindikati podporo izrazili že v petek. Napovedali so, da se bodo protestnikom pridružili zaradi slabega položaja in standarda zaposlenih.

Sindikata vojske in policije sta že prej organizirala svoje proteste, a so se zaradi slabih razmer sedaj odločili, da bodo znova prišli na ulice.

Potem ko je sindikat policije v petek v sporočilu poudaril, da je "treba poslušati otroke", je tudi sindikat vojske sporočil, da bodo s protestom "Ministri voljno" in "Ni predaje" izrazili nezadovoljstvo z razmerami v državi in odnosom do vojske, so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina objavili beograjski portali.

Protestniki so se v Beogradu včeraj najprej zbrali pred poslopjem vlade, kjer je predsednik policijskega sindikata Veljko Mijailović v nagovoru sporočil, da so minili časi, ko so politiki policijo postavljali nasproti narodu. "Danes smo skupaj, preoblikovani v veliko koalicijo - vojska, policija in narod," je dejal.

Od notranjega ministra Nebojše Stefanovića, ki je za včeraj ukazal izredno angažiranje večjega števila policistov v Beogradu oziroma delovno obveznost za vse zaposlene na notranjem ministrstvu, je zahteval, da dovoli udeležbo na protestih vsem, ki so nezadovoljni.


Študentom je dejal, da so "svobodna, pogumna in pametna Srbija ter prihodnost države", poroča Hina.

Predsednik sindikata vojske Novica Antić je opozoril, da si sindikat že dve leti brez uspeha prizadeva, da bi z vlado sedli za pogajalsko mizo. Opozoril je, da je lani iz vojske odšlo več kot 1600 ljudi in to v času, "ko je Srbija varnostno ogrožena". Vprašal je, ali si posamezniki, ki se ne želijo pogovarjati z vojsko, "zaslužijo, da so vrhovni poveljniki vojske".

Povedal je, da so večini pripadnikov vojske včeraj ukazali udeležbo v čistilni akciji Očistimo Srbijo, da bi jim preprečili udeležbo na protestu. "Oni danes v uniformah, z metlami v rokah, čistijo Srbijo... Ni problema, očistili jo bomo, samo pripravite mnogo kontejnerjev, ker je v Srbiji veliko smeti," je sporočil. "Eno pa si zapomnite - srbski vojak in srbski policist nikoli ne bosta izdala svojega naroda," je še poudaril Antić.

Nato so protestniki odšli po beograjskih ulicah, na čelu kolone pa je bil transparent "Narod strada, elita se veseli". Potem ko so dosegli Palačo Srbije, so vojaki in policisti končali protest, mladi protestniki pa so ga nadaljevali in se vrnili do sedeža vlade. V sklepnih izjavah sta Mijailović in Antić dejala, da je bila kolona protestnikov "dolga dva kilometra in da je v njej sodelovalo 80.000 do 100.000 ljudi", in ne 2000, kot so poročali nekateri mediji.

Vojaški in policijski sindikat sta na protestu tudi opozarjala, da družba "nezadržno tone v nepotizem in vse večjo korupcijo".

Udeleženci protesta "proti diktaturi" pa zaradi onemogočanja enakopravnosti kandidatov na predsedniških volitvah zahtevajo zamenjavo volilne komisije in predsednice parlamenta Maje Gojković, pa tudi glavnega in odgovornega urednika Radiotelevizije Srbije ter urednika informativnega programa te javne radiotelevizije. Zahtevajo tudi odstop članov sveta za regulacijo elektronskih medijev REM.

Premier Vučić je glede protestov in zahtev protestnikov včeraj dejal, da bi parlament, ki sicer ne zaseda že od 1. marca, moral kmalu začeti zasedanje. Dodal je, da so protesti "v redu, dokler so mirni in demokratični". Ni pa hotel komentirati ugibanj, da bi v državi po protestih lahko prišlo do predčasnih parlamentarnih volitev.