Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbska opozicija je prepričana, da so ji na volitvah ukradli glasove

Deli na:
Srbska opozicija je prepričana, da so ji na volitvah ukradli glasove

Foto: Getty Images

V Beogradu je včeraj potekal protest srbske opozicije zaradi suma volilne kraje na nedeljskih volitvah, na katerem je pred državno volilno komisijo več tisoč ljudi zahtevalo odstop predsednika komisije Dejana Đurđevića in direktorja državnega zavoda za statistiko Miladina Kovačevića zaradi povolilnega prikrojevanja volilnih izidov.

Vodje opozicije so sporočili, da se bodo borili za vsak glas nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev ter pozvali k podpori volilne liste DSS-Vrata, ki je po ponovnem preštetju glasov padla pod volilni prag, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Vučiću, Nikoliću sporočamo, da so volilni prag prestopili tako koalicija DSS-Vrata kot SDS-LDP-LSV ter vse stranke, ki so na tem odru, ker so to hoteli državljani in ne zato, ker sta to hotela volilna komisija ali premier Aleksandar Vučić," je pred zbranimi dejal predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić.

Protest, ki se je začel okoli poldneva, je spremljala okrepljena policijska navzočnost, protestniki pa so se popoldne mirno razšli.

Notranji minister in podpredsednik Vučićeve Srbske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović je protest pred sedežem volilne komisije obsodil in ga označil kot "polom opozicije". Dodal je, da SNS od opozicije pričakuje samo, da prizna poraz.

Opozicija je na protest pozvala, potem ko je volilna komisija v noči na četrtek sporočila izide po preštetih glasovih z 99,82 odstotka volišč, po katerih je koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) in gibanja Vrata (Dveri) padla pod volilni prag zaradi enega glasu.

Opozicija premierja Vučića, ki je tudi predsednik SNS, obtožuje, da želi prevzeti njene glasove.

Pajtić je tako pozval privržence svoj stranke, naj na ponovljenem glasovanju na 15 voliščih 4. maja glasujejo za listo DSS-Vrata. Potem naj bi končne uradne izide parlamentarnih volitev objavili prihodnjo soboto po 20. uri, še navaja Hina.