stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbija se pripravlja na vrnitev Šešlja v Haag

Deli na:
Srbija se pripravlja na vrnitev Šešlja v Haag

Foto: Arhiv Reporterja

Haaški obtoženec, vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj je danes potrdil, da so v Srbiji sprožili postopek za njegovo izročitev haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Ponovil je, da se prostovoljno ne bo vrnil v Haag, da pa bo spoštoval sodni postopek v Srbiji.

Šešelj je na redni novinarski konferenci v Beogradu povedal, da je danes prejel sodni poziv, da se 10. marca zglasi na višjem sodišču v Beogradu. To bo odločilo, ali so izpolnjeni pogoji za njegovo izročitev haaškemu sodišču. S tem sicer postopek ne bo končan, saj se je med drugim na odločitev mogoče pritožiti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Šešelj je dejal, da se bo odzval na poziv sodišča, da pa se prostovoljno ne bo vrnil v Haag. Dodal je, da se bo na zaslišanju skliceval na Evropsko konvencijo o človekovih pravicah ter na pravico do pravičnega sojenja in sojenja v razumnem roku ter na pravico do obrambe.

V primeru izročitve Haagu pa je dejal, da bo nudil pasivni odpor in da bo njegova stranka ne glede na okoliščine sodelovala v predvolilni kampanji pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki naj bi bile v Srbiji 24. aprila, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na haaškem sodišču Šešlju, ki se je prostovoljno predal 24. marca 2003, sodijo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993.

V priporu haaškega sodišča je bil do novembra 2014, ko mu je haaško sodišče iz humanitarnih razlogov odobrilo začasno izpustitev iz pripora in vrnitev v domovino, ker naj bi imel raka na jetrih.

Haaško sodišče je njegovo vrnitev v Haag nato zahtevalo že maja lani, sedaj pa znova sredi februarja, ko je napovedalo, da mu bodo izrekli kazen 31. marca. Na izreku kazni pričakujejo navzočnost Šešlja.

Tožilstvo je v sklepni besedi marca 2013 za Šešlja zahtevalo 28 let zapora. Šešelj, ki se je branil sam ob logistični podpori srbskih pravnikov, je zahteval oprostilno sodbo.