favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbija se je izognila nevarnosti bankrota, trdi srbski minister

Deli na:
Srbija se je izognila nevarnosti bankrota, trdi srbski minister

Foto: Reuters

Bankrot Srbiji zagotovo ne grozi več, je v pogovoru za časnik Novosti dejal srbski finančni minister Mlađan Dinkić. "V prvih dveh mesecih smo morali dan za dnem zagotavljati denar, da smo lahko izplačali plače in pokojnine. V prihodnje leto pa bomo vstopili s finančno rezervo," Dinkićeve besede povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbski finančni minister je tako razkril, da je bila likvidnost države po nastopu vlade pod vodstvom Ivice Dačića konec julija letos močno ogrožena. Srbija je bila na robu bankrota, je že takrat opozarjal Dinkić.

Da se je Srbija izognila nevarnosti, je vlada poskrbela z varčevalnim proračunom za leto 2013, pravi srbski finančni minister. Prihodnje leto naj bi tako Srbija javnofinančni primanjkljaj znižala s skoraj sedmih odstotkov na 3,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Prav tako bo država zmanjševala javni dolg. Ta se bo po besedah ministra prihodnje leto ustavil na 65 odstotkih BDP, leta 2014 pa naj bi upadel pod 60 odstotkov BDP. Varčevanje bo sicer po besedah ministra potekalo na račun zmanjševanja administrativnih stroškov, ne bo pa prizadelo izdatkov za socialo.



Dinkić je ob tem trdno odločen, da v državo pripelje tuje investitorje. "Storili bomo vse, da v vsako regijo pritegnemo vlagatelja, kot je Fiat," je poudaril minister. Italijanski avtomobilski proizvajalec je namreč letos odprl svojo tovarno v srbskem Kragujevcu.

Dinkić je razkril, da bo prihodnje leto v Srbijo prišlo "resno" japonsko podjetje s področja elektronike, ki ga zanimajo vlaganja v to državo. "Moja želja je, da do konca mandata pritegnemo še enega velikega proizvajalca avtomobilov. Če bi z Rusi dosegli dogovor o kontingentu za uvoz avtomobilov brez carine, bi to odprlo vrata za nova vlaganja," je prepričan.

Po besedah srbskega finančnega ministra bo sicer prioriteta države še naprej sodelovanje z najbolj razvitimi državami EU, a bo hkrati potrebno najti nova tržišča. "Edine države, ki imajo denar za investicije, so Rusija, Kitajska in države Bližnjega vzhoda, še posebej Združeni arabski emirati, Kuvajt in Katar," je menil. Dodal je še, da Srbija avtoceste s pomočjo evropskih kreditov gradi po polžje, medtem ko gre s Kitajci to veliko hitreje, še poroča Tanjug.