900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbija dva meseca po volitvah le dobiva vlado

Deli na:
Srbija dva meseca po volitvah le dobiva vlado

Foto: Reuters

V Beogradu so dobra dva meseca po parlamentarnih volitvah 6. maja podpisali koalicijski sporazum. Kot je napovedal mandatar Ivica Dačić, bo parlament 23. julija sprejemal zakone, ki zadevajo vlado, še isti ali naslednji dan pa bo nova vlada pred poslanci tudi prisegla. Koalicija bo imela v 250-članski skupščini 131 poslancev.

Koalicijski sporazum, ki na 13 straneh obsega devet točk, so podpisali voditelji Srbske napredne stranke (SNS), koalicije okoli socialistov (SPS), ki jo sestavljata še upokojenska stranka (PUPS) in Enotna Srbija (JS), ter Združenih regij Srbije (URS).

Mandatar Ivica Dačić, ki vodi na volitvah tretjo uvrščeno SPS, in vodja zmagovite SNS Aleksander Vučić, sta po podpisu koalicijskega sporazuma pred novinarji povedala, da bo prednostna naloga nove vlade boj proti korupciji in kriminalu. Sicer pa koalicijski sporazum izpostavlja tudi prizadevanja za pospešitev evropskih integracij in reševanja vprašanja Kosova, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dačić je včeraj še povedal, da bodo stranke koalicije v prihodnjih dneh nadaljevale pogovore o razdelitvi resorjev in kadrovskih rešitvah v vladi. Ta bo štela 15 ministrstev, to je manj kot dosedanja, ki so jo v sodelovanju s SPS vodili demokrati (DS) bivšega predsednika Borisa Tadića.



Kot je dodal Dačić, bo osem ministrstev pripadlo SNS, pet SPS oz. njeni koaliciji, URS pa dve. Dejal je še, da bo SPS svoje kandidate za ministre predlagala, ko bo jasno, kateri resorji ji bodo pripadli. Vučić pa je medtem poudaril, da bo SNS predlagala ljudi, "ki imajo energijo in ki se jih še niste naveličali".

Srbija bo sicer po 12 letih dobila praktično enako vladno koalicijo, kot je bila tista, ki je državo vodila med vojno na Kosovu konec 90. let minulega stoletja, ob tem piše avstrijska tiskovna agencija APA. Takrat je sicer socialiste vodil haaški obtoženec, že pokojni Slobodan Milošević, sedanji glavni funkcionarji SNS pa so bili nekdaj člani Srbske radikalne stranke (SRS), ki jo vodi Vojislav Šešelj, ki mu v Haagu prav tako sodijo za vojne zločine.

A SPS, SNS in URS nameravajo z usmerjenostjo k članstvu v EU ubrati povsem drugo pot. Poleg tega koalicijski sporazum, kljub temu, da poudarja, da Srbija ne bo priznala Kosova, navaja tudi, da se mora dialog s Prištino nadaljevati mirno, na politični ravni, in sicer z udeležbo najvišjih predstavnikov države ter ob spoštovanju demokratičnih rešitev. Prav tako pa bo nova vlada sprejela rezultate pogovorov, ki jih je v pogovorih s Prištino dosegla dosedanja vlada.