stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbi razjarjeni zaradi obsodbe Karadžića

Deli na:
Srbi razjarjeni zaradi obsodbe Karadžića

Foto: Bobo

Predsednika srbske države in vlade, Tomislav Nikolić in Aleksandar Vučić, sta po včerajšnji sodbi haaškega sodišča nekdanjemu vodji bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću izpostavila, da bo Beograd branil pravico do obstoja Republike srbske, ki je bila konstituirana v skladu z mirovnim sporazumom iz Daytona.

V sporočilu iz Nikolićevega urada so izpostavili, da sodba Karadžiću ne sme vplivati na usodo srbske entitete BiH. Srbski predsednik je napovedal, da bo Beograd izkoristil vse pravice in obveznosti iz daytonskega sporazuma, da pomaga pri obstoju Republike srbske.

"Pozivam vse politične predstavnike srbskega naroda v Bosni in Hercegovini, posebej v Republiki srbski, da se s skupnim stališčem borijo za svojo republiko in svoj narod, čigar usoda bi bila z včerajšnjo sodbo lahko pod vprašajem," je sporočil Nikolić.

Tudi srbski premier Vučić je med včerajšnjim nagovorom ob obletnici bombardiranja Srbije s strani zveze Nato opozoril vse, ki mislijo izkoristiti sodbo proti Karadžiću za politične ali kakršne koli druge napade na Republiko srbsko, da Srbija v skladu z daytonskim sporazumom tega ne bo dovolila.

"Stali bomo ob svojem narodu, zaščitili bomo njegovo pravico do obstoja kot tudi pravico do življenja in obstoja Republike srbske. Ne ogrožamo nikogar, nikomur ne bomo grozili, vendar nikomur ne bomo dovolili, da potepta Srbe samo zato, ker so Srbi," je dejal.

V petek se bo srbska vlada sestala na izredni seji, na kateri bi edina točka dnevnega reda obsodba Karadžića. Vučić se bo pred tem sestal s patriarhom srbske pravoslavne cerkve Irinejem.

Nataša Kandić iz beograjskega Fonda za humanitarno pravo (FHP) je medtem ocenila, da je bil Karadžić včeraj kaznovan za zločine, za katere je vedel, da so se zgodili. Po njenem mnenju je sodba pravična tako zanj kot za žrtve njegove politike, saj 40 let zapora dejansko pomeni dosmrtno ječo.

Kot je izpostavila, je sodba tudi največja ovira za vsak poskus revizije in novih interpretacij dogodkov iz vojne v BiH, saj sta bila z njo potrjena genocid in namen, da se v BiH ustvari povsem srbska območja brez Bošnjakov in Hrvatov.