požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbi besni zaradi razsipnega predsedovanja Generalni skupščini ZN

Deli na:
Srbi besni zaradi razsipnega predsedovanja Generalni skupščini ZN

Foto: Arhiv Reporterja

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić bo očitno za svoje enoletno predsedovanje Generalni skupščini ZN, na čelo katere je bil izbran po srditi diplomatski tekmi z litovskim veleposlanikom pri ZN Daliusom Čekuolisom, več kot dobro plačan. Nad visoko ceno predsedovanja GS ZN so mnogi v Srbiji ogorčeni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Osrednje telo Združenih narodov, v katerem so zastopane vse države članice te svetovne organizacije, je svojega predsednika letos prvič po več kot 20 letih izbralo z glasovanjem. Položaj predsednika GS ZN namreč rotira med regionalnimi skupinami, te pa se običajno dogovorijo in predlagajo skupnega kandidata, ki se ga nato soglasno potrdi.

Tokrat je bila na vrsti vzhodnoevropska skupina in Čekuolis je bil do januarja edini kandidat za ta bolj ali manj protokolaren položaj. A nato je v tekmo nenadoma vstopil Jeremić, ki je na koncu na tajnem glasovanju tudi zmagal. Položaj bo zasedel septembra, ko se bo pričela nova Generalna skupščina ZN z vsakoletnim srečanjem svetovnih voditeljev.

Ob junijskem uspehu je Jeremić, ki se s položaja srbskega zunanjega ministra sicer poslavlja, saj bo dobila Srbija novo vlado, sodržavljanom glasno zatrjeval, da gre za "zgodovinsko zmago", ki "se zgodi enkrat v sto letih". Predsedovanje GS ZN naj bi povečalo političen vpliv države v svetu in privabilo tuje vlagatelje, zato je njegova cena - 7,5 milijona dolarjev - povsem upravičena, je trdil.



Jeremić sam naj bi za predsedovanje prejemal okoli 23.000 evrov mesečno, kar je še posebej zajeten kupček denarja v primerjavi s povprečno srbsko plačo, ki znaša slabih 350 evrov. Poleg tega bo država 15.000 evrov mesečno odštela za njegovo stanovanje na Manhattnu, velikodušno pa bodo poplačani tudi njegovi sodelavci v pisarnah v Beogradu in New Yorku.

Ob tem velja omeniti, da je lahko predsedovanje GS ZN tudi občutno cenejše, piše APA. Švicar Joseph Deiss ga je na primer v letih 2010/2011 zmogel z okoli 900.000 dolarji, Makedonec Srgjan Kerim v letih 2007/2008 pa celo s 700.000 dolarji. Poleg tega Združeni narodi sami predsedujočemu GS ZN za njegovo 12-mesečno delo plačajo še 300.000 dolarjev.

Srbski mediji, številni politiki in navadni državljani govorijo o škandalu, še dodaja APA. Novi srbski predsednik Tomislav Nikolić je celo omenil, da bi se utegnila Srbija predsedovanju GS ZN odpovedati, kar se doslej še ni zgodilo, bodoči zunanji minister Mlađan Dinkić pa je zagrozil, da nova vlada 7,5 milijona ne bo plačala.