atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

SPD dobila bolečo zaušnico na volitvah v Severnem Porenju-Vestfaliji

Deli na:
SPD dobila bolečo zaušnico na volitvah v Severnem Porenju-Vestfaliji

Foto: Profimedia

CDU se obeta 34,5 odstotka glasov, medtem ko naj bi SPD dobila 30,5 odstotka, kar je več kot osem odstotnih točk manj kot na zadnjih volitvah leta 2012.

Na današnjih volitvah v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, ki veljajo za pomemben kazalec pred parlamentarnimi volitvami, so zmagali krščanskimi demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel, vladajoči socialdemokrati (SPD) pa so doživeli hud poraz, kažejo izidi vzporednih volitev, ki so jih objavile vodilne nemške televizijske mreže.

Tako se CDU obeta 34,5 odstotka glasov, medtem ko naj bi SPD dobila 30,5 odstotka, kar je več kot osem odstotnih točk manj kot na zadnjih volitvah leta 2012, poroča televizija ZDF. To naj bi bil sploh najslabši izid SPD na deželnih volitvah v tej najštevilčnejši nemški zvezni deželi doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na tretjem mestu sledijo liberalci (FDP) z 12 odstotki glasov, pred Alternativo za Nemčijo (AfD), ki naj bi dobila 7,5 odstotka. Levica naj bi dobila pet odstotkov glasov, Zeleni, ki so doslej skupaj z SPD vladali v deželi, pa šest odstotkov.


Če bodo takšni tudi uradni rezultati, bo CDU v deželnem parlamentu dobila 66 mandatov, SPD se jih obeta 58, FDP bi jih dobila 23, Zeleni 11, Levica 9, desničarska AfD pa 14. Slednja bo imela tako odslej predstavnike v parlamentih 13 nemških dežel. Volilna udeležba je bila s 66 odstotki precej višja kot na volitvah leta 2012, ko je dosegla 59,6 odstotka.

Predsednica deželne vlade Hannelore Kraft je po objavi izidov vzporednih volitev že napovedala odstop s položajev namestnice predsednika SPD na zvezni ravni in predsednice deželne SPD, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je dejala, s tem prevzema odgovornost za hud volilni poraz stranke, ki jo na zvezni ravni vodi Martin Schulz.

Izid današnjih volitev je tudi udarec Schulzu, ki se bo na jesenskih parlamentarnih volitvah z Merklovo boril za položaj zveznega kanclerja. To so že tretje deželne volitve, na katerih je SPD zabeležila poraz, odkar je prevzel vodenje stranke.

Schulz je v prvem odzivu za ZDF priznal, da je bil "dan težek za SPD in mene osebno", a dodal, da so parlamentarne volitve še daleč, na tokratnih deželnih volitvah pa naj bi prevladala lokalna problematika. Napovedal je spremembe v strankini politiki in spomnil, da je Emmanuel Macron pet mesecev pred predsedniškimi volitvami v Franciji zaostajal v anketah, "danes pa je predsednik".