Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Španija z »drakonskim« proračunom

Deli na:
Španija z »drakonskim« proračunom

Foto: Reuters

Španska vlada je včeraj potrdila predlog "drakonskega" proračuna za prihodnje leto, poročajo tuje tiskovne agencije. Dokument predvideva nove ostre reze v javno porabo, več sredstev pa bo šlo za pokojnine. Madrid si s proračunom želi znižati primanjkljaj in se izogniti prošnji za splošno pomoč držav z evrom. Bruselj je napore Španije že pohvalil.

Španske oblasti vsote, ki naj bi jo privarčevali z novim proračunom, niso razkrile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriška tiskovna agencija AP pa piše, da je finančni minister Cristobal Montoro izpostavil, da bodo z njim javno porabo oklestili za okoli 40 milijard evrov in da bo sredstva ministrstev v povprečju skrčil za 8,9 odstotka. V letošnjem letu je Španija že zategnila pas za 27 milijard evrov.

Tudi namestnica predsednika vlade Soraya Saenz de Santamaria je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po večurni seji vlade pojasnila, da dokument sestoji predvsem iz krčenja javne porabe. 58 odstotkov prihrankov naj bi zagotovili z rezi, 42 odstotkov pa s krepitvijo proračunskih prihodkov.

Več proračunskih odhodkov je po njenih besedah predvidenih za pokojnine, sklade za šolnine in obresti na dolg. Večja poraba za pokojnine sicer kaže, da se konservativna vlada španskega premiera Mariana Rajoya drži obljube, da ne bo zniževala pokojnin.

Saenz de Santamaria je napovedala še ustanovitev novega finančnega nadzornega organa. Ta naj bi zagotovil, da se bodo cilja znižati proračunski primanjkljaj držale vse ravni oblasti.



Pred tem je španska vlada v zvezi z odhodkovno stranjo proračuna napovedala, da bo leta 2013 še tretje leto zapored zamrznila plače v javnem sektorju, v zvezi s prihodkovno stranjo pa je včeraj napovedala zvišanje davka na dodano vrednost.

Po navedbah dpa je vlada sprejela tudi nove ukrepe za izboljšanje konkurenčnosti in odpravo birokracije.

Po Montorovih besedah je cilj vlade, da se država na pot gospodarske rasti vrne leta 2014. Javnofinančni primanjkljaj države naj bi bil letos pri 6,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa pri 4,5 odstotka BDP. Španija bi sicer pri teh ciljih, dogovorjenih z EU, lahko imela težave kljub zategovanju pasu.

"Predlog proračuna je dokument za čas krize, za izhod iz krize," je sicer danes poudarila Saenz de Santamaria. Pričakovati je, da bo parlament, v katerem ima Rajoyeva Ljudska stranka absolutno večino, sprejel.

Evropski komisar za gospodarstvo Olli Rehn je zadnje španske napore za stabilizacijo gospodarstva in javnih financ že pozdravil. Kot je dejal, gre za ambiciozen, velikanski korak v smeri nujnih reform.