Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Španija Turčiji ne bo izročila pisatelja, ki je Ankari trn v peti zaradi pisanja o armenskem genocidu

Deli na:
Španija Turčiji ne bo izročila pisatelja, ki je Ankari trn v peti zaradi pisanja o armenskem genocidu

Dogan Akhanli - Foto: Wikimedia

Španija je sporočila, da Turčiji ne bo izročila nemškega pisatelja turškega rodu Dogana Akhanlija, ki ga v Ankari obtožujejo terorizma.

Na podlagi turške tiralice so ga prijeli avgusta, ko je bil na dopusti v Granadi na jugu Španije. Po plačilu varščine je že tedne na prostosti, a je moral ostati v državi.

"Vlada je odločila, da ne bo nadaljevala postopka izgona Dogana Akhanlija, kot je to zahtevala Turčija," je včeraj sporočila namestnica španskega premierja Soraya Saenz de Santamaria.

Pisatelj je že izrazil olajšanje ob novici. Kot je povedal nemškem časniku Kölner Stadt Anzeiger, je na to čakal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Akhanli živi v Nemčiji, odkar je leta 1991 zbežal iz Turčije in ima nemško državljanstvo. V preteklosti so ga v Turčiji že aretirali zaradi opozicijskih dejavnosti, vključno z izdajanjem levičarskega časnika. Priprli so ga tudi avgusta 2010, ko je potoval v Istanbul, a so ga decembra istega leta izpustili. V svojih delih je večkrat pisal o genocidu nad Armenci.



Dan po aretaciji 19. avgusta na podlagi Interpolove tiralice, izdane na zahtevo Turčije, so ga španske oblasti po posredovanju Nemčije izpustile na prostost ob plačilu varščine, a je moral ostati v Španiji.

Dejal je, da ga želijo v Turčiji prijeti zaradi njegovih knjig o genocidu nad Armenci med prvo svetovno vojno in o pravicah kurdske manjšine v Turčiji.

Španska vlada je odločitev sprejela na enaki podlagi, kot 29. septembra, ko je zavrnila izročitev Turčiji turško-švedskega novinarja Hamze Yalcina, ki ga je Ankara obtožila žalitve turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, je po seji vlade včeraj še povedala namestnica premierja. Yalcin ima sicer status begunca na Švedskem.

Turčija, kjer po lanskem poskusu državnega udara oblasti ostro nastopajo proti svojim domnevnim ali dejanskim nasprotnikom, je na 155. mestu indeksa svobode medijev Novinarjev brez meja, za Belorusijo in DR Kongom. Od lani je na lestvici padla za štiri mesta, še navaja AFP.