Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Španija območje evra zaprosila za 39,5 milijarde evrov pomoči za banke

Deli na:
Španija območje evra zaprosila za 39,5 milijarde evrov pomoči za banke

Foto: Reuters

Španija je danes območje evra uradno zaprosila za 39,5 milijarde evrov pomoči za štiri nacionalizirane španske banke in dokapitalizacijo slabe banke. V Madridu pričakujejo, da bodo sredstva iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) izplačana 12. decembra, je razvidno iz sporočila španskega finančnega ministrstva.

Prošnja je bila pričakovana, potem ko je Evropska komisija minuli teden z odobritvijo načrtov za prestrukturiranje štirih nacionaliziranih španskih bank sprostila pot do izplačila pomoči območja evra.

Tudi številke niso presenečenje, saj so v javnost pricurljale že pred današnjo uradno prošnjo. Za pomoč štirim nasedlim bankam bo ESM na španski sklad za sanacijo bank (Frob) nakazal 37 milijard evrov, za dokapitalizacijo slabe banke oziroma družbe za upravljanje slabih bančnih terjatev (Sareb) pa 2,5 milijarde evrov.

Evropska komisija je minuli teden odobrila načrt prestrukturiranja Bankie in njene krovne bančne skupine BFA, ki sta skupno prejeli že za 23,5 milijarde evrov državne pomoči, poleg njiju pa še bank Novagalicia, Catalunya Caixa in Banco de Valencia.

Skupno je bila potreba po pomoči štirim bankam ocenjena na 37 milijard evrov, skoraj 18 milijard za Bankio in BFA, 5,4 milijarde za Novagalicio, 9,1 milijarde za Catalunyo Caixo in 4,5 milijarde za Banco de Velancia. Toliko bo Frob tudi namenil štirim bankam.

Španija je minuli četrtek podpisala tudi pogodbo o finančni pomoči, v kateri so opredeljeni vsi glavni pogoji za izplačilo iz ESM. Še isti dan so zeleno luč prižgale tudi članice območja evra.

Območje evra je sicer Španiji že julija za reševanje bank odobrilo do 100 milijard evrov pomoči, a Španija je šele sedaj uradno sporočila višino potrebnih sredstev.