stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sojenje Mladiću prekinjeno in preloženo za nedoločen čas

Deli na:

Sodnik haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Alphons Orie je danes sporočil, da so nadaljevanje sojenja nekdanjemu poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću zaradi formalnih napak preložili za nedoločen čas. Datum nadaljevanja procesa naj bi sporočili kasneje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na sojenju Mladiću, ki se je začelo v sredo, se je sicer danes končal uvodni nagovor tožilstva. Po prvotnih načrtih naj bi tožilstvo 29. maja začelo s predstavitvijo dokazov. Ta naj bi po poročanju srbske tiskovne agencije Beta obsegala izjave 413 prič, med njimi naj bi jih 148 pričalo v sodni dvorani. Za predstavitev dokazov ima tožilstvo na voljo 200 delovnih ur.

Vendar pa je sodnik Orie, predsedujoči sodnemu senatu haaškega sodišča, po koncu uvodnega nagovora tožilstva danes sporočil, da je predstavitev dokazov preložena za nedoločen čas. Kot je pojasnil, je tožilstvo naredilo nekaj napak oz. je prepozno predložilo dokaze obrambi. Mladićeva obramba je zaradi tega že v ponedeljek zaprosila za preložitev začetka sojenja Mladiću za šest mesecev.



Mladića sodišče v enajstih točkah obtožuje za vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid med vojno v BiH, ki je med letoma 1992 in 1995 zahtevala najmanj 100.000 življenj. Bil je poveljnik sil bosanskih Srbov med obleganjem Sarajeva in genocidom v Srebrenici. Za genocid je obtožen v dveh točkah - za poboj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in v nekaj občinah v BiH v letu 1992.

Mladić je sicer predzadnji, ki so mu začeli soditi na haaškem sodišču. Sodišče, ki so ga za zločine v vojnah na območju nekdanje Jugoslavije leta 1993 ustanovili Združeni narodi, naj bi namreč delo končalo konec leta 2014. Na začetek sojenja čaka samo še nekdanji vodja Srbov na Hrvaškem Goran Hadžić, ki so ga kot zadnjega od skupno 161 haaških obtožencev prijeli julija lani.