nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče: Volkswagen mora kupcu vrniti večini kupnine

Deli na:
Sodišče: Volkswagen mora kupcu vrniti večini kupnine

Foto: Arhiv Reporterja

Sodišče v Avstriji je sprejelo prvo odločitev v aferi Volkswagen. Nek kupec iz Zgornje Avstrije, ki je tožil trgovca, sme svoj avto vrniti in bo v zameno prejel povrnjen večji del kupnine. Sodišče je sledilo njegovemu zatrjevanju, da avtomobila ne bi kupil, če bi vedel za manipulacije z izpušnimi plini.

Kakšna je bila vrednost izpustov avtomobila - v konkretnem primeru leta 2014 kupljenega tourana - in kako je to vplivalo na vozne sposobnosti, sodišče ni presojalo. Normalno je, da noben običajni potrošnik ne bi kupil manipuliranega avtomobila, tudi če to ne bi imelo nobenega vpliva naj njegove lastnosti, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnila sodnica.

Tožniku sicer ni uspelo v celoti uveljaviti svojih zahtev. Medtem ko je sredi maja 2014 za svojega tourana odštel 31.750 evrov, bo zdaj prejel le 23.000 evrov oz. skupaj z obrestmi 25.000 evrov, saj je sodišče odštelo del uporabnine. Sodba še ni pravnomočna.

Volkswagen je lani jeseni priznal, da je v več kot enajst milijonov vozil z dizelskim motorjem, prodanih po vsem svetu, vgradil nelegalno programsko opremo. Ta omogoča prirejanje vrednosti izpušnih plinov.

Zato so se številni lastniki Volkswagnovih vozil počutili ogoljufane in vložili tožbe proti nemškemu koncernu. Kot prvo je podobno sodbo kot sodišče v avstrijskem Linzu konec maja sprejelo sodišče v nemškem Münchnu. Nekemu trgovcu z avtomobili iz bavarske prestolnice je naložilo, da avto vzame nazaj in kupcu vrne nakupno ceno.

Pred tem se je več nemških deželnih sodišč postavilo na strank Volskwagna in tožbe kupcev zavrnilo. Že marca je denimo sodišče v Bochumu razsodilo, da je mogoče napako odpraviti za manj kot odstotek nakupne cene avtomobila, zato kupec nima pravice do povrnitve kupnine.