ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče v Strasbourgu: Timošenkova nezakonito za rešetkami

Deli na:
Sodišče v Strasbourgu: Timošenkova nezakonito za rešetkami

Foto: Reuters

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes razsodilo, da je bil zapor nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko protizakonit. Ob tem so na sodišču poudarili, da so bile Timošenkovi kršene njene pravice. Zahtevajo tudi, da se pravno preveri njen odvzem prostosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinski predstavnik pri sodišču Nasar Kulšicki je za nemško tiskovno agencijo dpa v prvem odzivu dejal, da bo Ukrajina razsodbo sodišča še proučila. "Odločitev moramo najprej dobiti. Nato jo bomo analizirali. Do takrat ne morem ničesar komentirati," je dejal.

Hčerka Timošenkove Jevgenija je razsodbo sodišča v odzivu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP označila za "prvo zmago" na poti njene matere do izpustitve na prostost.

"Gre za prvo zmago, prvi korak k njeni popolni politični rehabilitaciji in njeni takojšnji izpustitvi," je novinarjem v Kijevu dejala Jevgenija Timošenko.

Odvetnik Timošenkove je v odzivu ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča pozval, naj nemudoma na prostost izpusti njegovo klientko. "Predsednika Janukoviča pozivam, naj se ne pritoži in raje sledi razsodbi. Edina stvar, ki jo je sedaj potrebno storiti, je izpustitev Timošenkove na prostost," je dejal.



Glede pritožbe Timošenkove zaradi trpinčenja med njeno premostitvijo v bolnišnico lani pa so sodniki strasbourškega sodišča razsodili, da ni bilo kršitve evropske konvencije o človekovih pravicah.

Današnja razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice ne pomeni, da bodo Timošenkovo avtomatično izpustili iz zapora, saj je uresničitev razsodbe stvar Ukrajine. Odločitev sodišče tudi ni pravnomočna, saj lahko Ukrajina zahteva, da primer obravnava še veliki senat sodišča.

V skladu s poslovnikom sodišča ima sicer obe strani možnost, da se v treh mesecih pritožita na razsodbo sodišča.

Timošenkovo so oktobra 2011 zaradi zlorabe položaja obsodili na sedemletno zaporno kazen in plačilo globe v višini 137 milijonov evrov.