favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče: Theresa May potrebuje odobritev parlamenta za začetek brexita

Deli na:
Sodišče: Theresa May potrebuje odobritev parlamenta za začetek brexita

Začetek izstopa Velike Britanije iz EU mora odobriti britanski parlament, je danes z veliko večino odločilo britansko vrhovno sodišče .

Britanska vlada je razočarana nad današnjo odločitvijo vrhovnega sodišča, po kateri se bo morala pred sprožitvijo začetka izstopa iz EU posvetovati z britanskim parlamentom, a jo bo spoštovala, je poudaril državni pravobranilec Jeremy Wright. Downing Street je zatem sporočil, da odločitev sodišča ne bo vplivala na predvideno časovnico brexita.

Da vlada v Londonu ne more sprožiti 50. člena lizbonske pogodbe brez predhodne odobritve parlamenta, je 11-člansko vrhovno sodišče danes odločilo z osmimi glasovi proti trem. S tem je pritrdilo odločitvi višjega sodišča v Londonu iz novembra lani. Ob tem je sporočilo, da se vladi v Londonu pred sprožitvijo brexita ni treba posvetovati s parlamenti Škotske, Walesa ali Severne Irske.

Predsednik vrhovnega sodišča lord David Neuberger je pojasnil, da bi šlo za kršitev ustaljenih ustavnih načel, če se vlada pred sprožitvijo izstopa iz unije ne bi posvetovala s parlamentom.


"Britansko ljudstvo je glasovalo za izstop iz EU in vlada bo uresničila njihovo odločitev ter 50. člen sprožila do konca marca, kot je načrtovano. Današnja razsodba tega ne bo spremenila," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik britanske vlade. Dodal je, da bo vlada prihodnje korake v zvezi z brexitom v kratkem predstavila parlamentu.

Na odločitev vrhovnega sodišča se bo po napovedih danes okoli 13.30 v parlamentu odzval minister za brexit David Davis.

Vlada naj bi po poročanju britanskih medijev imela pripravljen izredno kratek zakon o izstopu iz EU, o katerem bodo razpravljali poslanci. Tako bi se izognili zamudam v časovnici.

Vse sicer kaže, da se Mayevi ni treba bati poraza v parlamentu. Večina poslancev je v nezavezujoči izjavi namreč že napovedala, da ne bodo zavlačevali pri postopku izstopa.