Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče odredilo zaseg hiše nekdanjega katalonskega premierja

Deli na:
Sodišče odredilo zaseg hiše nekdanjega katalonskega premierja

Predsednik katalonske vlade Artur Mas - Foto: Reuters

Špansko računsko sodišče je v torek odredilo zaseg hiše nekdanjega predsednika katalonske vlade Artura Masa, da bi tako pokrili stroške nezavezujočega glasovanja o neodvisnosti, ki ga je njegova vlada organizirala leta 2014. Ustavno sodišče je glasovanje razglasilo za nezakonito.

Sodišče je že septembra odredilo, da morajo Mas in še osem nekdanjih katalonskih funkcionarjev plačati 4,8 milijona evrov in obresti v višini 400.000 evrov, da bi tako pokrili stroške glasovanja. A doslej jim je uspelo plačati le 2,9 milijona evrov, zaradi česar se je sodišče odločilo za zaseg premoženja, ki so ga navedli kot jamstvo, navedbe sodišča povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg Masovega doma v Barceloni je sodišče odredilo še zaseg polovice doma nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade Francesca Homsa v Taradellu blizu katalonske prestolnice. Zasegli so tudi premoženje treh nekdanjih ministrov v Masovi vladi.

Kot zatrjuje Mas, ki je bil na čelu regionalne vlade med letoma 2010 in 2016, ukaz o plačilu stroškov za glasovanje iz leta 2014 nima "nikakršne pravne podlage", njegov namen pa naj bi bil "ustrahovati" tiste, ki si prizadevajo za neodvisnost.

Masa je sicer sodišče zaradi organizacije glasovanja spoznalo za krivega državljanske nepokorščine in mu marca za dve leti prepovedalo opravljanja javnih funkcij.

Njegov naslednik na čelu vlade Carles Puigdemont je 1. oktobra organiziral referendum o neodvisnosti, ki ga je špansko pravosodje prav tako prepovedalo, zaznamovalo pa ga je nasilno ukrepanje policije.

Na podlagi izida je katalonski parlament 27. oktobra razglasil neodvisnost, nakar je španska vlada odstavila regionalne oblasti in začasno prevzela upravljanje pokrajine. Za 21. december so razpisane nove volitve.

Nad Puigdemontom, ki se je pred pregonom zatekel v Belgijo, visijo obtožbe upora, vstaje in zlorabe javnih sredstev.