Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

So vzhodnonemški politični zaporniki delali Ikeino pohištvo?

Deli na:

Švedski pohištveni velikan Ikea je v nekdanji Nemški demokratični republiki v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja politične zapornike izkoriščal kot prisilne delavce, je ugotovil neimenovani švedski novinar. Slednji je dokaze o izkoriščanju političnih zapornikov našel v dokumentih nekdanje vzhodnonemške varnostno-obveščevalne službe Stasi.

Švedski novinar je za raziskovalno oddajo Uppdrag Granskning, ki jo bodo predvajali v sredo na švedski televiziji, dejal, da je dokaze, ki podpirajo njegove trditve, našel v dokumentih nekdanje vzhodnonemške varnostno-obveščevalne službe Stasi.

Doslej so sicer na švedski televiziji predvajali le izvleček oddaje, podrobnosti pa še niso znane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Ikee so medtem že sporočili, da zadevo preučujejo. "Zahtevali smo dokumente iz starih arhivov Stasija, prav tako pa izprašujemo ljudi, ki so bili takrat prisotni," je za švedsko tiskovno agencijo TT dejala pristojna v podjetju za okoljevarstvo in človeške vire, Jeanette Skjelmose.

Kot je poudarila, doslej niso prišli še do nobenih znakov, ki bi namigovali, da so v tistem obdobju za delo izkoriščali politične zapornike.

Ikea, največji trgovec s pohištvom na drobno na svetu, je sicer imela ob koncu zadnjega fiskalnega leta avgusta lani 131.000 zaposlenih.