Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

So Madurovi manipulirali z rezultati volitev v Venezueli?

Deli na:
So Madurovi manipulirali z rezultati volitev v Venezueli?

Foto: Profimedia

Podjetje, ki Venezueli že več kot deset let dobavlja potrebno tehnologijo za volitve, je podvomilo v rezultate volitev ustavodajne skupščine, saj so sporočili, da so rezultate "manipulirali", piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Sodeč po robustnosti našega sistema, vemo brez dvoma, da je bil rezultat nedavnih volitev v ustavodajno skupščino manipuliran," je v Londonu novinarjem včeraj dejal izvršni direktor venezuelskega podjetja Smartmatic, ki ima glavni sedež prav tako v Londonu, Antonio Mugica.

"Ocenjujemo, da je razlika med resnično udeležbo in tisto, ki so jo objavile oblasti, najmanj milijon glasov," je dodal.

Opozoril je, da politične stranke običajno dobijo kopije volilnih rezultatov, da jih lahko primerjajo z rezultati, ki jih objavi volilna komisija. "V Venezueli so upoštevali takšen protokol na vseh volitvah od leta 2004, razen na teh v nedeljo, ker opozicija ni sodelovala," je dodal.

Opozicija je namreč nedeljske volitve bojkotirala.



Venezuelske oblasti trdijo, da se je v nedeljo volitev udeležilo več kot 40 odstotkov oziroma približno osem milijonov od 20 milijonov volilnih upravičencev. Opozicija pa trdi, da je bila udeležba bolj verjetno 12-odstotna.

Po nedeljskih volitvah, na kateri je bila kljub protestom in nasilju izvoljena ustavodajna skupščina, vlada ni sporočila, kdaj bo skupščina začela z delom. Predsednik države Nicolas Maduro je v ponedeljek dejal, da bo z delom začela kmalu, podpredsednik vladajoče Socialistične stranke Diosdado Cabello pa je dejal, da bodo člani skupščine sedeže zasedli 72 ur po izvolitvi, a datuma začetka dela prav tako ni napovedal. Predvidoma bo začela z delom v četrtek.

Vodja opozicije Freddy Guevara je tako včeraj na Twitterju sporočil, da so protestni pohod s srede preložili na četrtek. Opozicija sicer opozarja, da je glavni cilj skupščine razpustitev parlamenta, v katerem ima večino opozicija.

ZDA, pa tudi številne druge države, med njimi Mehika in Peru, izidov nedeljskih volitev ne priznavajo. ZDA so zaradi volitev v ponedeljek uvedle finančne sankcije proti Maduru. Venezuelskemu voditelju medtem stojijo ob strani tradicionalne zaveznice Bolivija, Kuba, Nikaragva in Rusija.