kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Smrtne žrtve neurij po Evropi

Deli na:
Smrtne žrtve neurij po Evropi

Foto: STA

Več delov Evrope je ponoči prizadelo močno neurje. v Avstriji je bilo največ težav zaradi številnih podrtih dreves in odkritih streh, ponoči pa je bilo zaprtih tudi kar nekaj cest.

O hujših posledicah neurja poročajo še iz Italije, kjer so življenje izgubili trije ljudje in z Madžarske, kjer je umrl moški. Hudo je bilo tudi na Češkem in Slovaškem.

V kampu pri kraju Möllbrücke na avstrijskem Koroškem je veter prevrnil več počitniških prikolic, poškodovane so bile tri osebe, kamp pa so evakuirali. Avstrijski Rdeči križ je organiziral začasno prenočišče za 50 turistov, ki so jih evakuirali, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po informacijah lokalnih oblasti so na avstrijskem Koroškem ponoči zabeležili 200 delovnih akcij gasilcev, ki so bili najbolj aktivni na območju Hermagorja in Spittala. S teh koncev so poročali o številnih odkritih strehah, podrtih drevesih, prevrnjenih in uničenih avtomobilih ter pretrganih žicah na daljnovodih.

Težave so imeli tudi na avstrijskem Štajerskem, kjer je močan veter podrl številna drevesa, kot so sporočili gasilci. Najhuje je zadelo kraj Hinterwald in Kleinsölk, tu je zaradi premočenih tal in vetra prevrnilo za skoraj deset hektarjev dreves. O poškodovanih zaenkrat niso poročali.

V Spodnji Avstriji so bili gasilci od 22. ure stalno na terenu. Več podrtih dreves je zablokiralo ceste ter padlo na električne drogove in hiše. Ponekod so bila gospodinjstva dlje časa brez elektrike. Voda je poplavila tudi več kletnih prostorov. Samo na območju Baden so morali gasilci na teren 97-krat. Veter je tu pihal s sunki do 100 kilometrov na uro, zaradi dežja pa je bilo poplavljenih kar nekaj cest.

Na Gradiščanskem je bilo zaradi posledic neurja zaprtih več cest, o težavah pa poročajo tudi z železnic. Avstrijske železnice so danes objavile, da do poldneva na progi med krajema Wulkaprodersdorf in Železno zaradi posledic neurja ne bodo vozili vlaki.

Po poročanju avstrijskega radia Ö3 je bila več ur zaprta tudi vzhodna avtocesta A4 od Madžarske do Dunaja. Na cestišče je namreč padlo več dreves, ki so jih odstranili s plugi. Zjutraj so odprli en pas, še vedno pa odstranjujejo preostale posledice neurja.

Zaradi neurja pa o težavah v prometu poročajo tudi iz Tirolske in Solnograškega. Zaradi hudourniških poplav je bila začasno zaprta cesta pri Brennerju in pri Ellbögnu. V četrtek čez dan je bila zaradi poplave začasno zaprta Turska avtocesta pri kraju Zederhaus v smeri Salzburga, še piše APA.



Neurje, ki je sicer nastalo na severu Jadranskega morja in se nato gibalo proti severovzhodu, je huje prizadelo tudi sever Italije. Tu so življenje izgubili najmanj trije ljudje, poroča nemški časnik Süddeutsche Zeitung.

V Fularniji-Julijski krajini je umrl 41-letnik, ko se je na njegov šotor zrušilo drevo, podobno je bilo tudi z moškim v Dolomitih. Tu je življenje izgubil tudi sprehajalec, ko ga je zadela strela. Poročali so tudi o tornadu v bližini Portogruara, kjer so v bolnišnico sprejeli okoli 50 ljudi zaradi različnih poškodb.

V kampu blizu Benetk se je huje poškodovala ženska, ko je nanjo padlo drevo. V neurju na severu Italije se je med drugim huje poškodovala tudi italijanska ministrica za socialne zadeve Diana Golze, ki so jo že operirali in se glede na razmere že počuti bolje. Kot ugiba nemška tiskovna agencija dpa, sicer ni potrjeno, ali gre za isto žensko, ki se je poškodovala v kampu blizu Benetk, je pa možno.

O škodi po neurju pa poročajo tudi z Madžarske. Več kot 100.000 gospodinjstev je ponoči ostalo brez elektrike, začasno pa je bila prekinjena železniška povezava z Avstrijo. V Železni županiji je v četrtek strešna kritina pod seboj pokopala avtomobil, voznik je v nesreči umrl.

Brez elektrike je bilo danes še več kot 25.000 gospodinjstev v okrajih Železna županija, Zala in Györ. Zaradi neurja se je namreč podrlo več dreves, ki so pretrgala električno napeljavo.

Neurje je divjalo tudi na Slovaškem in Češkem. Do danes zjutraj so češki gasilci na pomoč priskočili več kot 700-krat ter sanirali odkrite strehe, podrta drevesa in poplavljene kleti. V južnomoravskem okraju je 110.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, na vzhodu Češke pa je zastal tudi železniški promet.

Na zahodu Slovaške so podrta drevesa ustavila cestni in železniški promet. Neurje pa je odkrilo tudi številne strehe in uničil avtomobile. V slovaškem mestu Malacky je moralo več deset družin zapustiti svoja stanovanja, saj stavba zaradi škode ni bila več stabilna. Gasilci so poročali o 200 delovnih akcijah.

Na slovaško-češki meji se je v četrtek zvečer hitri vlak iz Prage proti Budimpešti zaletel v podrto drevo, o poškodovanih niso poročali. Proga pa je bila več ur zaprta.