Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovo od Whitney Houston

Deli na:
Slovo od Whitney Houston

Foto: Reuters

V baptistični cerkvi Novega upanja v mestu Newark se je odvila pogrebna slovesnost za pokojno pevko Whitney Houston, ki je umrla pred tednom dni v Los Angelesu. Slovesnosti so se udeležili člani družine, prijatelji in glasbeni ter filmski zvezdniki. Udeležbo je odpovedala botra pokojne Aretha Franklin, ki se je opravičila zaradi bolezni.

Krsto pokojne, obdano s cvetjem, so v cerkev prinesli malce pred začetkom slovesnosti ob 18. uri po srednjeevropskem času. Policija je ulice okoli cerkve zaprla in navadni smrtniki, ki so se želeli posloviti od Houstonove, so ostali nekaj ulic stran, kjer so najbolj podjetni med njimi že prodajali majice in njeno glasbo. Pogrebna slovesnost je v ožjem krogu potekala zaradi odločitve njene družine.

48-letno Houstonovo so prejšnjo soboto našli mrtvo v kopalni kadi njene sobe v hotelu Beverly Hilton v Los Angelesu, dan pred podelitvijo glasbenih nagrad grammy, ki jih je sama v svoji karieri osvojila šest. Preiskava ni odkrila ničesar kaznivega, vendar pa bo treba na uradni vzrok smrti počakati še do konca toksikoliških preiskav. Houstonova bo pokopana poleg svojega očeta Johna Houstona na pokopališču v Westfieldu v New Jerseyju.

Glasbenica, ki je s svojo prvo uspešnico prodrla na vrh lestvic, ko je bila stara 22 let, se je v zadnjih letih spopadala z odvisnostjo od mamil in alkohola, za kar številni krivijo njen buren zakon s pevcem Bobbyjem Brownom, ki se je prav tako udeležil pogrebne slovesnosti, skupaj z njuno hčerko in prav tako pevko, 18-letno Bobbi Kristino.

Slovo od pokojne v cerkvi, kjer je Houstonova nastopala v gospel zboru skupaj s svojo mamo Vissy Brown, je začel duhovnik Joe Carter. Mati pokojne je v javnem pisnem sporočilu hčerki povedala, da ji je sveti duh ob njenem rojstvu povedal, da ne bo dolgo z njo, vendar pa je bogu hvaležna za "prečudovito rožo", ki ji jo je dovolil vzgajati in ceniti 48 let. "Počivaj, moje dekle, v miru," je Brownova sklenila pismo.

Filmar Tyler Perry je govoril o tem, kako sta se spoznala, in izrazil hvaležnost za vse, kar je v svojem življenju dosegla, med drugim je omenil, da je pela tudi za predsednike.

Houstonova je samo v ZDA prodala več kot 50 milijonov plošč z uspešnicami, kot so "Saving All My Love For You", "I Will Always Love You", "The Greatest Love of All" in "I'm Every Woman".

Njen zadnji album "I Look To You" je bil izdan leta 2009 in je bil nekaj časa na vrhu glasbenih lestvic, vendar ni dosegel preteklih uspehov. Turneja za promocijo albuma je bila odpovedana, ker glas Houstonove ni bil več tak kot nekoč, pevka pa je imela težave z zdravjem, obnašanjem in odvisnostjo.

Aretha Franklin je v petek zvečer Houstonovi posvetila svoj nastop v newyorški dvorani Radio City Music Hall s popevkama "I Will Always Love You", in "Greatest Love of All", današnje pogrebne slovesnosti pa se ni udeležila, uradno zaradi izčrpanosti in bolezni. Tako je na televiziji CNN pojasnil pridigar in politik, prečastiti Jesse Jackson, ki je kasneje na slovesnosti sedel na častnem mestu ob družini.

Pogrebno slovesnost je polepšal cerkveni pevski zbor, ki je oblečen v belo pel gospele, pred mikrofonom pa sta se med drugim zvrstila tudi producent in mentor pokojne Clive Davis ter njen soigralec v filmu Telesni stražar Kevin Costner. V cerkvi so med drugim zapeli Stevie Wonder, Alicia Keys, R. Kelly ter gospel pevca CeCe in BeBe Winans.

Costner je povedal nekaj anekdot in omenil, da imata s pokojno skupno to, da sta oba odrasla v baptistični cerkvi, kar je sprožilo aplavz in nasmehe. Aplavz je dobil tudi BeBe Winans, in sicer za besede, da bo pogrešal "noro Whitney". Nato je zapel, vendar ni mogel premagati solz. Za konec slovesnosti je bila predvidena uspešnica pokojne "I Will Always Love You".

Med udeleženci slovesnosti so bili tudi pevka Dionne Warwick, svakinja Patricia Houston, ki je govorila v imenu družine, pa tudi pevci Mariah Carey, Queen Latifah, Chaka Khan, Brandy, Roberta Flack, Jordin Sparks, Jennifer Hudson, Mary J. Blige in spremljevalec pokojne Ray J. Na slovo so prišli še igralca Forest Whitaker in Vivica Fox, televizijska novinarka Diane Sawyer, filmar Spike Lee ter televizijska zvezda Oprah Winfrey.