GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sinovi umorjene malteške novinarke ostro nad premierja: Pokaži politično odgovornost in odstopi

Deli na:
Sinovi umorjene malteške novinarke ostro nad premierja: Pokaži politično odgovornost in odstopi

Daphne Caruana Galizia - kontroverzna novinarka, ki je pogosto križala meč s figurami establišmenta. - Foto: Reuters

Trije sinovi malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je umrla v ponedeljek v eksploziji njenega avtomobila, danes niso želeli podpreti premierja Josepha Muscata, ki je v sredo parlamentu predlagal denarno nagrado v zameno za informacije o napadu in njenih morilcih. Ob tem so ga pozvali k odstopu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Muscat je zagotovil, da ne bo odnehal in da bo našel odgovorne za smrt Daphne Caruana Galizia, ki jo je opisal kot veliko pomočnico pravice. Premier je v sredo parlamentu dejal, da bo vlada razpisala "veliko in še ne videno nagrado" za informacije o ponedeljkovem napadu.

Njeni sinovi, Matthew, Andrew in Paul, so danes sporočili, da je vlada pripravljena dati na voljo milijon evrov, vendar se ne bodo uklonili pritiskom in podprli Muscatove ideje. Ne želijo, da bi se ljudje v vladi po sojenju krivcem kar "obrnili in dejali, da je bilo pravici zadoščeno".

"Premier nas je prosil za podporo. Dobi jo lahko tako, da pokaže politično odgovornost in odstopi," so sporočili sinovi.


Pojasnili so, da bi moral Muscat odstopiti, ker je skušal njihovo "mamo finančno onesposobiti in ji odvzeti človeške lastnosti", s tem pa naj bi šel tako daleč, da se ni več počutila varno, ko je hodila po cesti.

53-letna novinarka je bil ubita v ponedeljek popoldne, ko je njen avtomobil le nekaj metrov po tem, ko je odpeljala izpred doma, eksplodiral. Malteška policija je v torek zatrdila, da v zadnjih dveh tednih ni prejela nobenih obvestil o morebitnih grožnjah Daphne Caruana Galizia, ki je bila sicer ostra kritičarka premierja Josepha Muscata in njegovih laburistov.

A Muscat zavrača vsakršne namige o vpletenosti v novinarkino smrt in obljublja temeljito preiskavo. Novinarka je zavrnila policijsko varovanje, ki so ji ga ponudili.

Daphne Caruana Galizia je poskrbela za veliko razburjenje na Malti, ko je objavila članek v povezavi z razkritji t. i. panamskih dokumentov, da je bilo eno od podjetij, ki je zaslužke skrivalo v davčnih oazah v Karibih, v lasti Muscatove žene. Malteški premier je to zanikal.