mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severnokorejski mediji za smrt Kimovega polbrata obtožili Malezijo

Deli na:
Severnokorejski mediji za smrt Kimovega polbrata obtožili Malezijo

Kim Jong Nam - Foto: Profimedia

Severnokorejski državni mediji so se deset dni po smrti polbrata voditelja države Kim Jong Una danes prvič oglasili in za smrt Kim Jong Nama obtožili Malezijo.

Kritični so tudi do ravnanja malezijskih oblasti po umoru ter jo obtožujejo, da vrnitev trupla v domovino izkorišča v politične namene, poročajo tuje tiskovne agencije.

Severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA v svoji vesti sicer Kim Jong Nama ne omenja poimensko, temveč piše samo, da gre za severnokorejskega državljana.

Kim Jong Nam je umrl 13. februarja po napadu na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je čakal na let za Macao. Glede na posnetke nadzornih kamer sta se 45-letniku od zadaj približali ženski in ga poškropili po obrazu. Malo pozneje je Kim poiskal pomoč pri letališkem osebju, ki ga je napotilo na oddelek za medicinsko pomoč. Po navedbah policije je umrl, še preden je od tam prispel v bolnišnico, najverjetneje zaradi učinkov strupene snovi.

Pjongjang in Kuala Lumpur sta zaradi dogodka v vse globljem sporu. Severnokorejski veleposlanik vztrajno zahteva, da jim izročijo truplo, medtem ko Malezija zahteva vzorec DNK družinskih članov, da potrdijo identiteto. Zaenkrat ni prišel še nobeden od članov družine. Truplo Kim Jong Nama tako ostaja v mrtvašnici bolnišnice.

"Malezija, ki je obdukcijo in sodnomedicinsko preiskavo opravila na nelegalen in nemoralen način, je obvezana predati truplo Severni Koreji," je po poročanju KCNA sporočil severnokorejski odbor pravnikov. Zapisal je še, da Malezija ni izročila trupla "z absurdnim izgovorom", da potrebuje vzorec DNK umrlega moškega.


"To dokazuje, da bo malezijska stran politizirala izročitev trupla ob skrajnem nespoštovanju mednarodnega prava in morale," še poroča severnokorejska agencija.

Malezijske oblasti so v povezavi s smrtjo Kim Jong Nama doslej aretirale štiri ljudi. Želijo zaslišati še severnokorejskega diplomata, visokega uslužbenca veleposlaništva Severne Koreje in iščejo uslužbenko severnokorejskega letalske družbe Air Koryo.

Severna Koreja v sporočilu, objavljenem tako v angleščini kot v korejščini, ponavlja zahtevo po skupni preiskavi primera z malezijskimi oblastmi in poudarja, da je pripravljena v Malezijo napotiti svojo delegacijo. Piše tudi, da je Malezija sprva sporočila, da je šlo za odpoved srca, teorijo o zastrupitvi pa označuje za govorice južnokorejskih medijev.

"Največjo odgovornost za smrt nosi Malezija, saj je severnokorejski državljan umrl na njenem ozemlju," poroča KCNA. Ob tem severnokorejska stran napoveduje, da bo opazovala prihodnje ravnanje Malezije.

Kim Jong Nam je nekoč veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja, a se je znašel v nemilosti očeta Kim Jong Ila, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel Kim Jong Un.

Južnokorejski mediji so pred smrtjo Kim Jong Nama že dlje časa poročali o napetostih med njim in Kim Jong Unom ter namigovali, da se severnokorejski diktator želi znebiti svojega polbrata. Ta je sicer vseskozi zatrjeval, da ne želi prevzeti oblasti v državi.