nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severni Irski grozi izbruh velikonočnega nasilja

Deli na:
Severni Irski grozi izbruh velikonočnega nasilja

Foto: Getty Images

Republikanski skrajneži načrtujejo ob 100. obletnici irskega velikonočnega upora proti britanski vladavini napade na varnostne sile na Severnem Irskem, je včeraj opozorila policija.

Severnoirska policija je opozorilo objavila le nekaj ur po tem, ko je bil v eksploziji naprave pod njegovim vozilom ranjen 52-letni zaporniški paznik v Belfastu, kmalu po tem, ko se je odpeljal od doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Visok predstavnik policije Stephen Martin je dejal, da so zelo zaskrbljeni zaradi grožnje pred obeležitvijo upora 27. marca. Obletnico upora obeležujejo z vrsto dogodkov tako na Severnem Irske kot v Republiki Irski.

Matin je v video sporočilu na Facebooku opozoril, da nekateri člani disidentskih republikanskih skupin načrtujejo "zloveščo" obeležitev obletnice z umori policistov, zaporniških paznikov in vojakov.

Martin je glede včeraj ranjenega paznika povedal, da ni huje ranjen, da pa bi lahko šlo za smrtonosen napad. Policija dogodek obravnava kot poskus umora.

Prva ministrica Severne Irske Arlene Foster in njen namestnik Martin McGuinness, bivši vodja Irske republikanske armade, sta v skupni izjavi napad obsodila.

Med uporom, ki so ga britanske sile zatrle, je bilo med 24 aprilom in 1. majem 1916 ubitih 500 upornikov, 2500 ranjenih, več kot 2000 pa so jih zaprli. Čeprav ni uspel, je pomenil ključen dejavnik v boju Ircev za neodvisnost, ki je leta 1922 privedla do neodvisnosti Republike Irske.