GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja: ZDA nas davijo in dušijo, hočejo zlomiti našo voljo

Deli na:
Severna Koreja: ZDA nas davijo in dušijo, hočejo zlomiti našo voljo

Na zasebnem računu naj bi imel približno pet milijard ameriških dolarjev. - Foto: Arhiv Svet24

Ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping sta se po telefonu dogovorila za "največjo možno okrepitev pritiska na Severno Korejo", so sporočili iz Bele hiše.

V Pjongjangu so v odzivu opozorili, da bodo strožje mednarodne sankcije le spodbudile Severno Korejo k pospešitvi jedrskega programa.

Sporočili so še, da ZDA širijo lažne informacije, da so sankcije in pritisk del mirne rešitve severnokorejskega konflikta. "ZDA davijo in dušijo državo in hočejo zlomiti njeno voljo," še piše v sporočilu, objavljenem v severnokorejskih državnih medijih.

Kot so pojasnili v Beli hiši, sta se Trump in Xi dogovorila za krepitev pritiska na Severno Korejo z učinkovitim izvajanjem resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska, tradicionalna zaveznica Severne Koreje, je zaradi severnokorejskih raketnih preizkusov in izstrelitev zaostrila svoj odnos do Pjongjanga.

VS ZN je nove sankcije proti Pjongjangu zaradi severnokorejskega raketnega in jedrskega programa uvedel prejšnji teden. Z njimi je med drugim omejil izvoz nafte v Severno Korejo.

S tem so se odzvali na šesti in doslej najmočnejši jedrski poskus, ki ga je Severna Koreja izvedla 3. septembra. A Pjongjang je še po najnovejših sankcijah v petek izstrelil balistično raketo srednjega dosega čez japonsko ozemlje.

Pričakovati je, da bo Severna Koreja v ospredju tokratnega zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku ta teden. Trump naj bi se o severnokorejskem vprašanju v četrtek pogovarjal z japonskim premierjem Shinzom Abejem ter južnokorejskim predsednikom Moon Jae-innom.