državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja simulirala napad na Južno Korejo

Deli na:
Severna Koreja simulirala napad na Južno Korejo

Foto: Arhiv Reporterja

Severna Koreja je danes sporočila, da je bil njen torkov preizkus balističnih raket simulacija napada na Južno Korejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pjongjang je v torek izvedel preizkus treh balističnih raket z dosegom do 600 kilometrov iz Hwangjuna v provinci Severni Hwanghae, ki meji na Južno Korejo.

Izstrelitev raket, ki pomenijo kršitev resolucij VS ZN, so obsodile ZDA, Japonska in Južna Koreja ter pozvale k skupnemu diplomatskemu odgovoru. Obsodil jo je tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Z izstrelitvijo so "simulirali pogoje napada na pristanišča in letališča" v Južni Koreji, kjer "bodo namestili jedrsko vojaško opremo ameriških imperialistov", je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Med izstrelitvijo, ki jo je vodil severnokorejski voditelj Kim Jong Un, so preučili "operacijske sposobnosti eksplozivnih naprav jedrskih bojnih konic na balističnih raketah na določeni višini nad ciljnim območjem", je poročala agencija in dodala, da je bila izstrelitev uspešna.

Severnokorejski časnik Rodong Sinmun je objavil fotografije izstrelitve raket in Kima z razgrnjenim zemljevidom Korejskega polotoka.

Na zemljevidu so bile jasno označene možne poti raket iz Severne Koreje do južne obale Južne Koreje okoli glavnih pristanišč Ulsan in Busan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Korejska vojska je medtem sporočila, da bodo ameriške sile v Južni Koreji prva tarča kakršnegakoli napada, druga tarča pa bodo sile marionetnega režima Južne Koreje.

ZDA in Južna Koreja so v začetku meseca napovedale, da bodo v Južni Koreji namestili napredni ameriški protiraketni sistem THAAD kot obrambni ukrep v odgovor na naraščajoče napetosti s Severno Korejo.

V Južni Koreji je sicer že nameščenih skoraj 30.00 ameriških vojakov.