favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja se je z ustavo razglasila za jedrsko silo

Deli na:

Severna Koreja je na zasedanju parlamenta sredi meseca spremenila ustavo. Kot so sporočili v sredo, je v ustavi zdaj zapisano, da je Severna Koreja država z jedrskim orožjem, poročajo tuje tiskovne agencije.

V preambuli ustave je po navedbah severnokorejskih medijev zapisano: "Vodja nacionalne komisije za obrambo Kim Jong Il je našo domovino spremenil v nepremagljivo državo politične ideologije, državo z jedrskim orožjem in nepopustljivo vojaško silo, s čimer je odprl pot za oblikovanje močnega naroda."

V prejšnji ustavi, ki je veljala od aprila 2010, jedrsko orožje ni bilo omenjeno. Ustavo so sicer spremenili, da bi vanjo vnesli dosežke pokojnega voditelja Kim Jong Ila.

Severna Koreja že desetletja razvija jedrsko orožje, ki ga po lastnih navedbah potrebuje za samoobrambo pred ameriško jedrsko grožnjo.

Septembra 2005 se je sicer Pjongjang v okviru šeststranskih pogajanj zavezal, da bo ukinil jedrski program v zameno za ekonomske in diplomatske ugodnosti ter varnostna zagotovila. Pogajanja so nato konec leta 2008 zastala.

Kot ocenjujejo južnokorejski analitiki, je tokratna sprememba ustave znak, da se Severna Koreja ne namerava odpovedati jedrskemu programu.