Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja opravila neuspešen raketni preizkus

Deli na:
Severna Koreja opravila neuspešen raketni preizkus

Foto: Reuters

Ameriško tihomorsko poveljstvo je sporočilo, da je bila v nedeljo zjutraj z vzhodne obale Severne Koreje izstreljena raketa, ki pa jo je kmalu po izstrelitvi razneslo.

Po današnjem severnokorejskem neuspešnem raketnem preizkusu se v svetu že vrstijo prve obsodbe preizkusa. Južna Koreja je preizkus ostro obsodila, Velika Britanija je izrazila zaskrbljenost.

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz urada južnokorejskega predsednika, bo Seul odločno odgovoril na nadaljnje severnokorejske provokacije. Spodleteli raketni preizkus je ostro obsodilo tudi južnokorejsko zunanje ministrstvo in prav tako zagrozilo z resnimi povračilnimi ukrepi v primeru morebitnega severnokorejskega jedrskega poskusa ali drugih provokacij.

V Londonu je britansko zunanje ministrstvo sporočilo, da so zaskrbljeni zaradi raketnega preizkusa Severne Koreje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodali so, da pozorno spremljajo razmere.

Izstrelitev je potrdilo tudi poveljstvo oboroženih sil Južne Koreje, kjer je za danes sklicana izredna seja Sveta za nacionalno varnost.

Ameriška vojska poroča, da je raketo razneslo kmalu po izstrelitvi. Do incidenta, ki predstavlja novo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN je prišlo nekaj ur pred pristankom podpredsednika ZDA Mika Pencea v Seulu kamor je odletel na pogovore o obnašanju Severne Koreje. Bela hiša je sporočila, da so Pencea seznanili z izstrelitvijo in je v stiku s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je že pred dnevi proti Severni Koreji napotil bojno skupino okrog letalonosilke Carl Vinson.

Severna Koreja je raketni poskus opravila kljub pozivom njene najpomembnejše zaveznice Kitajske, ki ji je takšno obnašanje odsvetovala. Mednarodna javnost je pričakovala, da bo severno-korejski diktator Kim Jong Un v soboto ob praznovanju 105. obletnice rojstva ustanovitelja komunistične države Kim Il Sunga ukazal še kakšen nov jedrski poskus, vendar pa je v soboto potekala le parada na kateri so razkazovali tudi nove rakete.

Po podatkih ameriške vojske to, kar je bilo izstreljeno v nedeljo, ni bila medcelinska raketa, grožnje režima v Pjongjangu z napadom na ZDA pa glede na ponesrečen poskus še nekaj časa ne bodo uresničljive. Severna Koreja je iz iste regije v začetku meseca izstrelila raketo, ki je zmogla okrog 60 kilometrov nakar se je začela nenadzorovano vrteti in je padla v morje.