Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja naj bi z dronom fotografirala ameriški protiraketni sistem

Deli na:
Severna Koreja naj bi z dronom fotografirala ameriški protiraketni sistem

Foto: Ministrstvo za obrambo ZDA

Južna Koreja je danes sporočila, da je dron, ki ga je najverjetneje poslala Severna Koreja, fotografiral ameriški protiraketni sistem THAAD.

Na brezpilotnem letalniku, ki je padel v bližini meje med Korejama in se razlomil, so našli več sto fotografij.

Dele majhnega drona, ki je bil opremljen s kamero, je južnokorejska vojska našla minuli teden v hribovitem predelu v bližini močno varovane meje med Južno in Severno Korejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojska je analizirala vsebino 64 gigabajtov velike spominske kartice in ugotovila, da je Pjongjang vohunil za protiraketnim sistemom THAAD. "Potrjeno je bilo, da je fotografiral THAAD v mestu Seongju," je dejal uslužbenec južnokorejskega obrambnega ministrstva.

Na spominski kartici so našli več sto fotografij, med katerimi je bil na najmanj desetih celoten sistem. Na fotografijah sta bila tudi dva raketometa in radarski sistem, ki so že nameščeni, je še povedal.



Kot je dodal uslužbenec ministrstva, "močno sumijo", da je dron poslal Pjongjang, saj je podoben tistim, ki so jih poslali v preteklosti. Več dronov iz Severne Koreje so namreč v bližini meje našli že v preteklih letih.

Washington in Seul sta se za namestitev tega protiraketnega sistema dogovorila julija lani zaradi naraščajoče severnokorejske grožnje. Ameriška vojska je v začetku maja sporočila, da je sistem THAAD postal operativen in bo lahko ščitil to državo pred morebitnimi napadi iz Severne Koreje.

Po namestitvi dveh raketometov sicer pred nadaljevanjem gradnje čakajo na oceno vpliva na okolje, ki jo je naročil novi južnokorejski predsednik Moon Jae-in.

Sistemu ostro nasprotuje Kitajska, ki meni, da je sistem uperjen tudi proti njenim raketnim zmogljivostim in da bo še dodatno zamajal regionalno ravnotežje sil.