rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja le uspela izstreliti raketo v vesolje

Deli na:
Severna Koreja le uspela izstreliti raketo v vesolje

Foto: YouTube

Severna Koreja je davi uresničila napovedi in izstrelila raketo, ki je v vesolje ponesla satelit. V svetu so potezo obsodili, češ da je šlo za zakrit preizkus balistične rakete. Varnostni svet ZN je za danes sklical izredno zasedanje, Washington in Seul pa sta napovedala začetek pogovorov o namestitvi ameriškega raketnega sistema v Južni Koreji.

Iz Pjongjanga so sporočili, da so satelit uspešno utirili v orbito, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zahodni viri tega še niso potrdili, je pa ameriški vojaški predstavnik dejal, da je nosilna raketa, kot kaže, dosegla vesolje.

Izstrelitev predstavlja kršitev več resolucij ZN. ZDA in Japonska so zato zahtevale sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta, ki se bo sešel danes popoldne po srednjeevropskem času.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izstrelitev označil za "obžalovanja vredno", ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da gre za hudo kršenje resolucij ZN, japonski premier Shinzo Abe pa, da je bilo to "povsem nesprejemljivo dejanje". Ostrim obsodbam so se pridružili v Veliki Britaniji in Franciji.

Tudi rusko zunanje ministrstvo je obsodilo izstrelitev in jo označilo za resen udarec regionalni varnosti, "v prvi vrsti varnosti same Severne Koreje". Moskva, ki sicer velja za enega redkih podpornikov severnokorejskega režima, je dodala, da je Pjongjang "vnovič dokazal drzno nespoštovanje mednarodnega prava".

Južna Koreja je napovedala "ostre povračilne ukrepe". Seul, ki se zaradi potez severne sosede čuti najbolj ogroženega, je tako po današnji izstrelitvi napovedal, da bo z ZDA začel uradne pogovore o namestitvi ameriškega raketnega sistema v Južni Koreji. Temu ostro nasprotuje Kitajska, ki je današnjo izstrelitev sicer obsodila.