Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja grozi z napadom na ameriški Guam, a Američani lahko mirno spijo, pravi Tillerson

Deli na:
Severna Koreja grozi z napadom na ameriški Guam, a Američani lahko mirno spijo, pravi Tillerson

Severnokorejska balistična raketa Pukguksong 2. - Foto: Reuters

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je včeraj pojasnil, da je ameriški predsednik Donald Trump s tem, ko je Pjongjangu zagrozil z ognjem in gnevom, zgolj uporabil jezik, ki bi ga severnokorejski voditelj Kim Jong-un razumel.

Severna Koreja je sicer včeraj zagrozila z napadom na otok Guam v Tihem oceanu, kamor se je Tillerson včeraj odpravil.

Danes pa so s Pjongjanga sporočili, da bo njihov načrt za izstrelitev štirih balističnih raket blizu ameriškega Guama pripravljen že kmalu, do sredine avgusta. Če bo severnokorejski voditelj Kim Jong-un načrt potrdil, bodo rakete sočasno padle 30 do 40 kilometrov od Guama, je dejal general Kim Rak Gyom.

"Za Severno Korejo bo bolje, da ne grozi več ZDA. Soočili se bodo z ognjem in gnevom, kakršnega svet ni videl," je povedal ameriški predsednik. To je dejal, potem ko je ameriški Washington Post na podlagi podatkov ameriške obrambne obveščevalne agencije (DIA) v torek poročal, da je Severni Koreji uspelo narediti jedrsko konico, ki je dovolj majhna za namestitev na raketo dolgega dosega.

Tillerson je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kasneje pojasnil, da Trump zgolj uporablja Kimu razumljiv jezik. "Predsednik Severni Koreji zgolj pošilja močno sporočilo v jeziku, ki ga Kim Jong-un razume, saj se zdi, da diplomatskega jezika ne razume," je dejal med letom na čezmorsko ozemlje Guam, kjer imajo ZDA svoja vojaška oporišča.

Uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA je po Trumpovi grožnji poročala, da Pjongjang "preučuje operativen načrt za obstreljevanje na območju okoli Guama" s svojimi raketami srednjega do dolgega dosega hwasong-12. S tem je agencija poročala o izjavi vojske, ki je po navedbah britanskega BBC bila verjetno odgovor na ameriške vojaške vaje na otoku Guam.

Guverner Guama Eddie Baza Calvo je javnosti že sporočil, da trenutno ni nobene grožnje otoku, da pa so pripravljeni na vse.


Tudi ameriški zunanji minister je pomiril svoje sodržavljane. "Američani lahko ponoči mirno spijo," je dejal med letom na Guam, kot navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški obrambni minister James Mattis pa je včeraj pozval vodstvo Severne Koreje, naj opusti svoj program jedrskega orožja. "Demokratična ljudska republika Koreja mora prenehati s samoizolacijo in opustiti svojo zagnanost za jedrsko orožje," je Mattis zapisal v izjavi.

Severno Korejo je tudi pozval, naj opusti vsako misel glede dejanja, ki bi lahko "vodilo v konec njihovega režima in uničenju njihovega ljudstva".

Kot ocenjuje dpa, je to mogoče razumeti kot grožnjo ameriškega protinapada, če bo Severna Koreja napadla ZDA.

Do stopnjevanja napetosti prihaja, potem ko je Varnostni svet ZN v soboto soglasno sprejel nove, doslej najostrejše sankcije proti Severni Koreji. Severna Koreja jih je v odzivu označila za grobo kršitev njene suverenosti. Sporočila je, da se ne bo pogajala o svojem jedrskem in raketnem programu, saj jo ogrožajo ZDA.