mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sessions zavrnil "grozljive in lažnive" obtožbe o pogovorih z Rusi

Deli na:
Sessions zavrnil "grozljive in lažnive" obtožbe o pogovorih z Rusi

Foto: Profimedia

Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions je v včerajšnjem pričanju pred senatnim odborom za obveščevalne zadeve zanikal, da bi se kdaj srečal z ruskimi uradniki in z njimi razpravljal o vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve.

Obtožbe je označil za grozljive in lažnive, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Nikoli se nisem srečal ali govoril z Rusi ali katerimikoli tujimi uradniki glede katerekoli vrste motenj v katerikoli kampanji ali volitvah v Združenih državah Amerike," je zatrdil Sessions.

Obtožbe, da je sodeloval pri dogovarjanjih oz. da je bil seznanjen z dogovarjanji z ruskimi oblastmi, ki bi lahko oškodovala ZDA ali ogrozila integriteto demokratičnega procesa, je označil za grozljive in lažnive.

Sessions je še dejal, da zaupa posebnemu tožilcu Robertu Muellerju, ki vodi preiskavo domnevnih povezav med predsedniško kampanjo Donalda Trumpa in Rusi, ki so se vpletali v ameriške volitve, še poroča dpa.



Senatnemu odboru je Sessions povedal, da nikoli ni bil seznanjen z vsemi podrobnostmi preiskave, dobil je le omejene informacije, ki so bile potrebne, da je lahko oblikoval odločitve. Zanikal je navedbe, da je bil seznanjen s potekom preiskave.

Trumpu je Sessions, kot je dejal, sam predlagal, da je za FBI potreben "nov začetek". Prav tako je menil, da Trumpova srečanja z odstavljenim direktorjem FBI Jamesom Comeyjem niso nujno problematična. Na vprašanje, ali obstajajo posnetki teh srečanj, pa je odvrnil, da ne ve, ali je Trump srečanja posnel.

Zanikal je tudi navedbe o tretjem zasebnem srečanju z ruskim veleposlanikom aprila 2016 v washingtonskem hotelu Mayflower Hotel. Kot je dejal, se ne spomni nobenega pogovora z ruskim veleposlanikom ali drugimi ruskimi uradniki na sprejemu v hotelu.

Washington Post je sicer 1. marca poročal, da se je Sessions med volilno kampanjo dvakrat srečal z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom. Sessions se je kasneje izločil iz preiskav ruske afere, ko se je izkazalo, da je imel stike z Rusi, ki jih je zatajil.