nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šešelj v srbskem parlamentu predvajal pesem o Trumpu

Deli na:
Šešelj v srbskem parlamentu predvajal pesem o Trumpu

Foto: arhiv Reporterja

Vojislav Šešelj in poslanci njegove skrajno nacionalistične Srbske radikalne stranke v parlamentu niso dovolili nastopiti vodji delegacije EU v Srbiji Michaelu Davenportu.

Sejo odbora srbskega parlamenta za evropske integracije so včeraj preložili zaradi incidenta, ki so ga izzvali poslanci skrajno nacionalistične Srbske radikalne stranke (SRS) in gibanja Dveri, ki niso dovolili vodji delegacije EU v Srbiji Michaelu Davenportu, da predstavi poročilo Evropske komisije o napredku Srbije.

Poslanci omenjenih nacionalističnih strank, ki nasprotujejo članstvu v EU in se zavzemajo za tesnejše vezi z Rusijo, so zahtevali preložitev seje, ker bi Davenport govoril v angleščini, saj so zahtevali predstavitev poročila v srbskem jeziku. Menili so tudi, da Britanec Davenport, ki prihaja iz države, ki bo izstopila iz unije, "ni legitimen predstavnik EU", ki bi jih lahko prepričeval, naj njihova država postane članica EU, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Davenport, ki že tri leta vodi delegacijo EU v Beogradu, je nato tvitnil, da so ga povabili na sejo odbora, da pa kaže, da še niso pripravljeni.

Iz delegacije EU so izrazili obžalovanje, ker je bila onemogočena predstavitev poročila in dodali, da se je Davenport pripravljen kadarkoli vrniti v skupščino.


Srbski mediji so poročali, da so poslanci radikalne stranke in gibanja Dveri na začetku seje odbora ovirali delo, ker niso želeli razprave o poročilu, ker je bilo v angleščini, nato pa so sejo po uri in pol prekinili.

Sejo je motil tudi vodja radikalcev, nedavno oproščeni haaški obtoženec Vojislav Šešelj, ki je na svojem mobitelu predvajal pesem v srbščini o novoizvoljenem predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in Davenporta pozival, naj mu da telefonsko številko, da bi mu jo poslal.

Predsednik Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović je zahteval končanje "sramote in poniževanja skupščine", a načeloma dal prav zahtevi, da poročilo najprej prevedejo v srbski jezik in nato nadaljujejo razpravo.

Predsednica odbora Marinika Tepić je incident označila za škandal. Napovedala je, da bo od predsednice parlamenta "zahtevala zaščito odbora in Davenporta, ki so mu grozili, naj čim prej zapusti poslopje parlamenta". Ocenila je, da je bil pravi razlog poslancev SRS, da bi Davenportu preprečili, da bi sploh naslovil parlament.

Šešljevi radikalci so se po dveh letih v parlament vrnili na letošnjih aprilskih predčasnih volitvah.