Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Serija skupinskih posilstev pretresla švedski Malmö; 17-letnico naj bi celo zažgali

Deli na:
Serija skupinskih posilstev pretresla švedski Malmö; 17-letnico naj bi celo zažgali

Prostovoljci ponoči patruljirajo po ulicah švedskega Malmöja, ki ga je pretresla serija skupinskih posilstev. - Foto: YouTube

Tretje največje švedsko mesto je v šoku: po treh brutalnih skupinskih posilstvih v kratkem času so ponoči po ulicah začeli patruljirati prostovoljci, ki skušajo mesto narediti varnejše.

Sredi decembra je bila na otroškem igrišču napadena 17-letnica, ki je bila pri tem tako hudo poškodovana, da je pristala v bolnišnici. Čeprav podrobnosti napada še niso uradno objavljene, švedski mediji poročajo, da so posiljevalci dekle po napadu še polili z vnetljivo tekočino in jo zažgali.

Dan po tem napadu je mestna policija ženska svetovala, naj ponoči ne hodijo po mestu, če pa že morajo ven, naj bodo v družbi ali pa naj si pokličejo taksi. Domačini so ob tem pobesneli, saj je policija posredno priznala, da ne obvladuje več razmer v mestu, in namestnik šefa policije, ki je podal svarilo, se je opravičil in dejal, da ni bil njegov namen odvračati ljudi od normalnega življenja.


Ogorčeni prebivalci so šli na ulice protestirat, zahtevat učinkovitejšo policijsko zaščito in strožje kazni, najbolj zaskrbljeni pa so se celo organizirali v skupine, ki ponoči patruljirajo po mestu.

Prostovoljci med nočno patruljo po mestu:


Prvo skupinsko posilstvo se je zgodilo 4. novembra, žrtev pa je bila mlada ženska, ki so jo napadli po zabavi v predmestju Malmöja. Dober teden dni kasneje je skupina moških napadal in posilila žensko na avtobusni postaji v središču mesta.

Sredi decembra je švedska vlada predlagala zaostritev zakonodaje, ki naj bi pomagala v boju s posilstvu. Švedska želi z zakonom določiti, da morata soglasje k spolnemu odnosu jasno podati oba partnerja. Vse ostalo se šteje kot posilstvo, tudi če žrtev svojega nestrinjanja ne bo izrazila z besedami ali dejanji. Pasivnost se ne bo več štela kot tiha privolitev.