požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Separatisti Ete policiji predajajo orožje

Deli na:
Separatisti Ete policiji predajajo orožje

Foto: Reuters

Baskovska separatistična organizacija Eta, ki se bo danes razorožila, je francoski policiji predala seznam 12 skrivališč orožja na jugozahodu Francije.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi policija orožje zaplenila še danes, nato pa ga bo pregledal zunanji organ.

Skrivališča se po navedbah virov nahajajo v departmajih Gers, Pireneji-Atlantik in Hautes-Pireneji. Strokovnjaki in poznavalci Ete so v preteklosti navajali, da naj bi imela organizacija še okoli 130 kosov ročnega strelnega orožja in dve toni eksploziva.

Organ, ki bo pregledal zaplenjeno orožje, med drugim sestavlja nekdanji generalni sekretar Interpola Raymond Kendall, ne priznavata pa ga niti francoska niti španska vlada.

Francoske oblasti so Etino predajo orožja označile za pomemben korak in nesporno pomemben dan. Kot je dejal notranji minister Matthias Fekl, bodo varnostne sile izvedle vse potrebno za zavarovanje lokacij skrivališč ter orožja in eksploziva, ki bi ga tam našli. Po Feklovih besedah je bilo na seznamu skrivališč sicer osem lokacij.



V petkovem pismu je Eta zapisala, da bo vse svoje orožje predala predstavnikom baskovske civilne družbe in se razglasila za neoboroženo organizacijo. Navedli so še, da bodo orožje predali v Bayonnu, francoskem mestu v baskovski regiji, pričakujejo pa, da se bo dogodka udeležilo več tisoč ljudi.

Že sredi marca je sicer organizacija sporočila, da se bo razorožila do 8. aprila. Španska vlada je v petek sporočila, naj Eta v zameno za razorožitev ne pričakuje ničesar. "Pridobila ne bo nobene prednosti ali politične koristi," je povedal španski minister za kulturo in tiskovni predstavnik vlade Mendez de Vigo.

Eta je bila ustanovljena leta 1959, v obdobju vladavine španskega diktatorja Francisca Franca in se je borila proti njegovemu zatiranju baskovskega jezika in kulture. Tudi po vrnitvi demokracije leta 1975 je nadaljevala boj za neodvisno Baskijo. V 40 letih nasilja je zakrivila smrt približno 800 ljudi. Tako ZDA kot EU jo uvrščata med teroristične organizacije.

Oktobra 2011 je organizacija razglasila dokončno ustavitev oboroženega boja. Odtlej ni izvedla nobenega napada več. Ni pa predala svojega orožja niti razpustila svojih podtalnih struktur.